Maayke

Met deze tips van Jamie Oliver worden vegetarische gerechten een stuk spannender!

Ben je vegetarisch, veganistisch of probeer je gewoonweg wat minder vlees te eten? Dan kan het soms nog best lastig zijn om smaakvolle gerechten te bereiden. Een bord vol met groenten is natuurlijk niet helemaal de manier. Gelukkig helpt Jamie Oliver ons om vegetarische gerechten naar een hoger niveau te tillen. In zijn nieuwe kookboek ‘VEG’ deelt hij alleen maar vegetarische gerechten, die tot 40 procent van de gevallen ook nog eens vegan zijn!

Met deze handige kooktips wordt vegetarisch koken een stuk leuker!

1. Azijn

Volgens Jamie is azijn een van de meest ondergewaarde ingrediënten in menig keukenkastje, maar is het toch een van de belangrijkste. “Je hebt zoet, zout, textuur én zuur nodig in elk gerecht”, legt Jamie in een interview uit. In de wereld van azijn kun je oneindig veel experimenteren met de verschillende soorten. Zo is appelazijn de favoriet van Jamie. Maar ook rode wijnazijn, sherry-azijn en ciderazijn gebruikt de chefkok regelmatig voor zijn (vegetarische) gerechten.

2. Ingelegde groenten

Ook ingemaakte groenten, zoals bijvoorbeeld augurken, geven gerechten extra crunch en zorgen voor dat onmisbare zuurtje in gerechten. Volgens Jamie zijn ingelegde groenten een verrijking voor (vega) burgers, bij Aziatische gerechten of in een hippe buddha bowl.

3. Toevoeging (plantaardige) eiwitten

Vegetarische gerechten dienen volgens Jamie een bron van proteïne (ofwel eiwitten) te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van noten aan je gerechten. Ook dierlijke producten als eieren, melk, kaas, vlees en vis zorgen voor de nodige eiwitten. Met name het vlees en vis willen we natuurlijk vervangen in onze vegetarische gerechten. Dit kun je doen door het te vervangen voor plantaardige eiwitten als graanproducten (pasta en rijst), peulvruchten (bonen en linzen), noten en paddenstoelen.

4. Gefrituurde groente

Nog een manier om vegetarische gerechten smaakvoller te maken is om de groenten te frituren. Het is niet de meest gezonde optie, dat geven we toe. Zorg ervoor dat de olie heet genoeg is, zodat de ingrediënten de olie niet opzuigen, dit maakt het frituren een stuk minder ongezond dan je zou verwachten. Dit geldt helemaal voor het frituren van groenten.

5. Street food

De Britse chef kwam tijdens een van zijn vele reizen over de wereld in aanraking met streetfood. Dit eten kun je gemakkelijk uit de hand eten en zijn in veel gevallen vegetarisch. “Vergelijkbaar met onze burgers en pizza, maar dan vegetarisch”, vertelt Jamie. Heb je zin in vegetarische comfort food? Duik dan eens in de wereld van streetfood. Je zal versteld staan wat voor smaakvolle én vegetarische gerechten je thuis in eigen keuken kunt maken!

Lees ook: Vegetarische bietenrisotto met rucola en cashewnoten

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Unsplash, Edgar Castrejon