Sabine

Daarom heb je dat bamboematje dus écht nodig

Weleens gepoogd zelf sushi te maken? Dan ben je misschien wel tot de conclusie gekomen dat dat nog best wel een verdomd lastig karweitje is. Dat rijst koken gaat nog wel, maar het rollen van de sushi, wat een gedoe!

Sushi rollen lijkt in eerste instantie niet zo lastig. Gewoon wat rijst op dat vel kwakken en dan rollen. Maar in de praktijk lijkt dit niet zo makkelijk te zijn. Daarom geven wij wat tips zodat jij als een pro je sushi rolt.

Natte handen
Ten eerste is het handig om je handen nat te maken voordat je de sushirijst op je norivel (zeewierblad) deponeert. Op die manier blijft de rijst in ieder geval al niet aan je handen plakken.

Formaat
Die norivellen die je in de winkel koopt, zijn vaak veel te groot. Je hebt een vierkant blad voor je, maar het is veel beter om er een stukje af te knippen. Doe je dit niet en bekleed je het hele vel met rijst? Dan wordt je sushi al snel veel te dik waardoor het rollen alleen maar lastiger gaat. De breedte van het vel is prima, maar knip toch even een derde van de lengte af. En zorg bij het bekleden met rijst dat je 1 centimeter aan het einde overhoudt.

Het matje
Sommigen denken dat sushi ook wel zonder het bamboematje gerold kan worden, maar dat ding is écht handig om wel te hebben. Leg je vel eerst op het matje en bekleed het daarna met rijst en houd 1 centimeter aan het uiteinde (de kant het verst van je af) vrij. Laat daarna de norivel niet in het midden van je matje liggen, maar trek dit naar je toe tot het begin van je norivel op precies hetzelfde punt ligt als het begin van je rolmatje. Dit zorgt ervoor dat het rollen veel makkelijk gaat. Daarna kun je beginnen met rollen. Bijna bij het einde? Maak de vrije centimeter dan een beetje nat zodat het uiteinde van je norivel beter blijft plakken.

Succes! 

Fan van dit recept? Bewaar ‘m op Pinterest!

Beeld: Pexels