Madelon Pathuis

Wij geven antwoord

Elk ovenrecept begint eigenlijk altijd hetzelfde: verwarm de oven voor op… Maar is dit eigenlijk wel echt noodzakelijk en geldt dit voor alle ovens? Wij leggen het uit.

Voorverwarmen

We verwarmen de oven voor om ervoor te zorgen dat het een gelijkmatige temperatuur is in de oven. Op deze gelijkmatige temperatuur zijn recepten gebaseerd, dus het voorverwarmen van de oven zou ervoor moeten zorgen dat, als je een recept volgt, je ovengerecht niet aanbrandt.

Vroeger had men hout- en kolenovens en bij deze ovens kostte het veel tijd om de boel warm te krijgen. Tegenwoordig zijn de ovens een stuk moderner. Een elektrische oven doet er ongeveer 10 à 15 minuten over om op te warmen en een gas- heteluchtoven kan zelfs al in 5 minuten voorverwarmd zijn.

Noodzakelijk?

Het voorverwarmen van de oven is dus niet altijd meer nodig. Afbakbroodjes en ovenschotels kunnen in principe direct de oven in. Maar bij pizza’s, vlees en taarten is het wel aan te raden om de oven voor te verwarmen. Bij deze gerechten is het namelijk superbelangrijk dat ze bij gelijkmatige temperatuur gebakken worden, anders kunnen de gerechten snel mislukken. Ze gaan bijvoorbeeld te hard, of worden niet goed gaar.

Daarnaast verschillen ovens van elkaar. Waar een pizza in de ene oven in 10 minuten gaar is, duurt dit in een andere oven misschien wel 12 minuten. Door de oven te gebruiken kom je er vanzelf achter hoe hij het beste werkt en of je misschien je gerechten er langer, of juist korter in moet doen.

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Lees ook: Aha: zo blijven bananen langer goed

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels