Hanna Mellema

Aha!

Pasta koken is misschien wel een van de simpelste klusjes in de keuken. Water opzetten, pasta erbij, eventjes wachten en klaar is kees! Toch zijn er nog altijd mensen die het op hun eigen manier doen. Sommigen zweren erbij dat de pasta lekkerder wordt van een snufje zout in de pan, en anderen claimen dat olie ervoor zorgt dat de pasta niet gaat kleven. Maarre… wat is hier eigenlijk van waar?

Pasta in zout koken

Allereerst: heeft het zin om zout toe te voegen aan je kokende pan met pasta? Nou, jazeker wel! Dit heeft er alleen niet mee te maken dat het water sneller zou gaan koken, zoals sommige mensen beweren, maar wél met de smaak. En dat is op zich heel logisch: door je pasta in zout water te koken, dringt het zout echt helemaal door in je pasta, waardoor de smaak versterkt wordt. Dat effect is niet hetzelfde als achteraf zout toevoegen.

Hoeveel zout je dan moet gebruiken? Max Vandaag meldt dat het water ‘zo zout als de zee’ moet zijn. Dat betekent dat je voor elke 3 liter water zo’n 10 gram zout moet toevoegen. Aha!

Olie

En hoe zit het dan met olie? Er wordt vaak beweerd dat een scheutje olijfolie in het kookwater ervoor zou zorgen dat de pasta niet aan elkaar gaat kleven. Maar helaas: daar blijkt niks van waar te zijn. De olie blijft namelijk vooral aan het oppervlak van het water drijven, en komt dus nauwelijks in contact met de pasta. Bij het afgieten kan het wel zijn dat er wat olie in de pasta komt te zitten, maar daar zit ook weer een nadeel aan: je pastasaus zal hierdoor namelijk minder goed mengen met de pasta.

Oke, voor het kleven hoef je het dus niet te doen. Toch is er ook een argument vóór het gebruik van olie bij de pasta te bedenken: de smaak! Olijfolie laat een beetje aroma achter op de pasta, waardoor deze een diepere smaak krijgt. Het is alleen de vraag of dit het echt waard is, want olijfolie is tegenwoordig natuurlijk behoorlijk prijzig…

Lees ook: Feit of fabel: helpt zout je water echt sneller te koken?

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels