Sanne

Dit wil je zeker proberen

Voor een smeuïge brownie kun je ons al-tijd wakker maken. De allerlekkerste brownies zijn natuurlijk degene die zelfgemaakt zijn, maar wist je dat zelfs die nóg lekkerder kunnen worden? Daarvoor heb je een ingrediënt nodig die misschien niet heel erg voor de hand ligt, namelijk gemoute melkpoeder. 

Gemoute melkpoeder

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar de kans is groot dat je weleens iets hebt gegeten waar gemoute melkpoeder in zit. Het zit bijvoorbeeld in Maltesers, de knapperige chocoladebolletjes. In Nederland is het ingrediënt nog niet heel bekend, maar in Amerika liggen de schappen er vol mee. In 1887 kwam het ingrediënt daar voor het eerst op de markt. Destijds was het nog vooral bedoelt als babyvoeding. Maar malted milk (zoals het daar heet) is enorm voedzaam, lang houdbaar en heel lekker, dus steeds meer mensen gingen het gebruiken. Waar het dan precies naar smaakt? Het heeft iets van de nootachtige smaak van getoast brood met boter erop. Yumm!

In de brownies

Al snel gingen Amerikanen volop experimenteren met het ingrediënt en kwamen ze erachter dat het een heerlijke toevoeging is aan taarten, milkshakes en koffies. Maar waar gemoute melkpoeder écht niet in mag ontbreken, is in – je raadt het al – brownies! Dit geheime ingrediënt maakt de lekkernij nog veel lekkerder dan je gewend bent. Het geeft een geroosterde, karamelachtige smaak aan je brownies. Bovendien zorgt gemoute melkpoeder voor een minder zoete brownie, dus het is ook nog eens een fijne tegenhanger.

Gemoute melkpoeder in je brownies gebruiken? Meng een eetlepel van de poeder door de droge ingrediënten van de browniemix. Zo simpel is het!

Waar haal je het?

Zoals gezegd is gemoute melkpoeder nog niet heel gangbaar in Nederland. De vraag is dan ook: waar haal je het vandaan? Kant-en-klaar is dat nog niet zo makkelijk in ons land. Maar natuurlijk is ook hier een oplossing voor – en nee, dan hebben we het niet over een vliegticket naar Amerika. Meng gewoon melkpoeder en moutpoeder door elkaar. Gewoon te koop bij brood- en bakwinkels bij jou om de hoek.

Ook lekker: Recept: smeuïge koekjesdeeg brownies met chocolade en karamel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Pexels