Jasmijn

Je hebt er jaren plezier van, mits je ze goed onderhoudt

Er zijn tegenwoordig allerlei slimme apparaten op de markt. Toch betekent dat niet dat je ieder jaar een volledig nieuwe keuken hoeft aan te schaffen. Sterker nog: veel keukenapparaten gaan jaren mee. Vooral van deze twee apparaten kun je, als je ze goed onderhoudt, jaren gebruikmaken.

Verschillende levensduur

Het is een van de belangrijkste dingen om naar te kijken als je een huis gaat kopen of huren: de keukenapparatuur. Als die immers niet meer in goede staat is, betekent dat behoorlijk wat kosten voor het vervangen. Je kunt naar het serienummer vragen om te achterhalen hoe oud een keukenapparaat is. Wel is het zo dat het ene apparaat een stuk langer meegaat dan het andere. Bij de twee onderstaande apparaten hoef je dus niet meteen bang te worden als ze als jaren oud blijken te zijn.

Koelkasten

Van alle apparaten in je keuken is de koelkast degene met de langste levensduur, aldus makelaar Ben Fisher. Gemiddeld gaat een koelkast 13 tot 14 jaar mee. Onderhoud je hem goed, dan kan hij zelfs 17 tot 18 jaar mee. Niet alleen het basisschoonmaakwerk valt onder dat onderhoud. Ook het stofzuigen van de condensor is handig om te doen als je zo lang mogelijk gebruik wilt maken van een koelkast.

Ovens

Ook ovens hebben een lange levensduur. Gemiddeld gaan ze 15 jaar mee. Gasovens hebben doorgaans een langere levensduur dan de elektrische varianten. Ook daarbij is het van belang dat je af en toe onderhoud aan het apparaat pleegt, door de oven goed schoon te houden en af en toe gaspitten te vervangen. Wat volgens makelaar Kurt Grosse vaak een probleem is bij ovens, is dat ze worden vervangen omdat ze niet ‘mooi’ meer zijn. Ze verkleuren relatief snel, waardoor mensen het idee hebben dat het tijd is voor een nieuwe. Dit is dus niet per se nodig, tenzij je altijd een oven wilt die er spiksplinternieuw uitziet.

Lees ook: Voor het eerst op jezelf wonen? Déze spullen heb je zeker nodig in je woonruimte

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash, roam in color