Het is zo gepiept

Er bestaan verschillende manieren om groente te bereiden. Koken en wokken zijn waarschijnlijk de meest voor de hand liggende keuzes, maar er is nog zoveel meer. Misschien heb je het weleens zien staan in een recept: ‘blancheer de sperziebonen’. Leuk en aardig, maar hoe pak je dat aan? Geen zorgen, dat leggen wij je vandaag uit. 

Blancheren brengt veel voordelen met zich mee.

Blancheren

Grote kans dat je je afvraagt waarom je in hemelsnaam kiest voor blancheren, terwijl je met hetzelfde gemak je groente in een pannetje met kokend water kunt bereiden. Maar zo simpel is het niet! Door je groente te blancheren haal je de bittere smaak weg, verkort je de kooktijd en verleng je de levensduur. Zo worden de structuren, smaken, kleuren en belangrijke voedingsstoffen behouden.

Hoe werkt het

Blancheren kan op drie manieren: met kokend water, stoom of in de magnetron. Blancheren lukt echter het allerbeste met kokend water. Je doet dit door een flinke pan water aan de kook te brengen. Voeg hier een snuf zout aan toe. Voeg de groente toe en laat dit een aantal minuten doorkoken. De dikte van de groente is bepalend voor de kooktijd. Zo kook je spinazie een paar seconden en wortels een aantal minuten. Let erop dat het water blijft koken! Haal vervolgens de groente uit de pan en leg in een bak met ijskoud water. Afgieten en klaar.

Verschillende soorten

Kies je ervoor om verschillende groenten te blancheren, dan hoef je het kookwater niet te verversen. Schep simpelweg de groente uit de pan om ze vervolgens in het ijsbad onder te dompelen. Voeg opnieuw een andere groentesoort in het kokende water en herhaal het proces. De groente die je niet gelijk gebruikt voor je gerecht kunnen nu ingevroren worden.

Lees ook: Kooktip: door dit ingrediënt toe te voegen zullen al je pasta’s beter smaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: ELLE eten | Beeld: Unsplash