Zo veeg je in een handomdraai die vetspetters van de braadpan

Ziet jouw oude, vertrouwde braadpan er inmiddels een beetje smoezelig uit? Als je prachtige gietijzeren pan urenlang op het vuur staat, kunnen er soms hardnekkige etensresten achterblijven. Gelukkig is er een manier om de buitenkant weer spic en span te krijgen.

Ovenreiniger

Wat blijkt? De gietijzeren buitenzijde van je braadpan kun je prima schoonmaken met een klein beetje ovenreiniger. Op Reddit vertelt een thuiskok hoe dat ging: “Ik probeerde het eerst op een klein stukje. Het werkte als een tierelier. Vervolgens deed ik de hele buitenkant. Ik liet de ovenreiniger 30 minuten inwerken. Daarmee ging het eerste beetje eraf. Daarna bracht ik het opnieuw aan en liet ik de pan staan tijdens mijn werkdag. Toen ik thuiskwam van werk kon ik al het aangekoekte vet er zó afspoelen. Ik heb nu voor de tweede keer dit jaar mijn pan schoongemaakt met ovenreiniger en er is geen schade, geen enkel probleem.”

Voorzichtig aanpakken

Volgens schoonmaakexpert Carolyn Forté is het wel een kwestie van voorzichtig te werk gaan. Ovenreiniger moeten we volgens haar meer zien als een laatste redmiddel, als je de pan op geen enkele andere manier schoon weet te boenen. “Lees het etiket zorgvuldig en test eerst een klein beetje ovenreiniger op de onderkant van de pan. Als er na een paar minuten geen schade is te zien, dan kun je het op een groter oppervlak gebruiken.” Forté raadt ook aan om de ovenreiniger niet meteen uren in te laten werken. “Je kunt beter meerdere keren het reiningsmiddel aanbrengen en weer afspoelen dan het een hele dag in te laten werken. Het is makkelijker om er dan zicht op te houden”, tipt Forté aan Apartment Therapy.

Water en baking soda

Volgens Le Creuset, fabrikant van de bekende gietijzeren braadpannen, kun je ook een andere manier de vetvlekken van de pan verwijderen. Het merk heeft namelijk zelf een speciaal reinigingsmiddel uitgebracht voor de gietijzeren buitenkant van de pannen. Een goedkopere manier is om de pan langere tijd te laten weken in warm water met een beetje baking soda.

Lees ook: 5 onnodige fouten die veel mensen maken met hun braadpan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Apartment Therapy | Beeld: Unsplash