Naomi

Dit gerecht kan het metaal van de gietijzeren pan aantasten

Bijna iedereen heeft wel een gietijzeren pan thuis staan en als je dat hebt, weet je ook hoe voorzichtig je met de pan zou moeten zijn. Het gewicht van de pan zou wat anders doen vermoeden, maar een pan zoals deze is gewoon erg gevoelig. Daarom moet je ook voorzichtig zijn met wat je erin maakt. 

Mensen zijn geneigd om alles wat moet sudderen in de gietijzeren pan te gooien, maar dit blijkt niet slim. Een pan (zonder emaille) heeft namelijk geen anti-aanbaklaag en daardoor kan je de pan beschadigen. Het zuur van bijvoorbeeld een tomatensaus kan de pan dan aantasten. We weten allemaal dat zuur en metaal niet echt lekker samen gaat.

Kort koken
Je kan dit wel enigszins verminderen door vooraf de pan goed in te branden. Toch heeft niemand zin om een gietijzeren pan eerst een uur in e oven te zetten met wat olie. Daarbij komt ook nog dat als dit alleen voor kort werkt. Als je een tomatensaus laat sudderen heb je nog steeds een aanzienlijke kans dat het zuur in de pan vreet en er daardoor een ijzeren smaak aan je tomatensaus komt. Als je de saus kort kookt dan kan het wel, maar toch raden we aan om je saus voortaan in een andere pan of slowcooker te maken.

Wil je dit bericht nog eens lezen? Bewaar ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Zola