Christel
20 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • Gewenste hoeveelheid aardappelen
  • 30 á 40 milliliter augurkensap

Je weet niet wat je proeft!

Velen kiezen regelmatig voor een AVG’tje als avondeten, oftewel de klassieke Hollandse combinatie van aardappelen, vlees en groenten. Hoewel we dol zijn op onze piepers, voegen we graag wat variatie aan de aardappelen toe. Wist je bijvoorbeeld dat het heel lekker is om wat augurkensap aan je aardappels toe te voegen?

Een ware smaaksensatie.

Koken

Als we het hebben over een standaard Hollandse maaltijd worden de aardappelen gewoon gekookt en daarna geserveerd. Prakken, een beetje jus eroverheen en je kunt het eten met je groenten. Sommige mensen kunnen hun aardappelen elke dag wel zo eten. Maar een beetje variatie kan natuurlijk geen kwaad. Sta je wel open voor een nieuwe manier van je aardappelen bereiden? Dan moet je je augurkensap niet weggooien als de augurken op zijn, maar gebruik het als kookwater voor je aardappelen!

Het is een echte aardappelbooster!

Zo bereid je het:

  • Schil de aardappelen en verwijder eventuele uitlopers. Was de aardappelen.
  • Snijd de aardappelen doormidden om gelijke stukken te creëeren en doe ze in een ruime pan.
  • Voeg een hoeveelheid water toe wat je normaal ook zou toevoegen én voeg er nog dertig tot veertig milliliter augurkensap aan toe. Kook de aardappelen daarna verder zoals je dat normaal ook zou doen.

Wist je dat aardappelen nóg een stuk lekkerder worden als je de aardappelen mét het water waarin je ze kookt opwarmt? Dus niet door kokend water over de aardappelen te gieten. Dit komt door het zetmeel in de aardappelen. Als je de aardappelen geleidelijk verwarmt, worden de celwanden van de aardappelen versterkt en proef je minder die melige smaak van zetmeel. Laat de aardappelen dus voortaan geleidelijk warm worden mét een beetje augurkensap.

Leuk om te weten: de aardappelen zullen de subtiele smaak van augurken opnemen waardoor je geen zout, boter of room aan je aardappels hoeft toe te voegen om ze meer smaak te geven.

Deze truc is niet alleen lekker om standaard gekookte aardappelen meer smaak te geven, je kunt deze truc op nog veel meer soorten aardappel toepassen. Hou jij bijvoorbeeld heel erg van frietjes? Kijk dan op de volgende pagina hoe je deze nóg lekkerder maakt.

Pagina 1/2