Redactie Kookfans

Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Of je je nu waagt aan een ingewikkelde ovenschotel, of aan een simpele eenpansmaaltijd: het kan altijd misgaan. Eén kleine beweging of één klein foutje en je moet (letterlijk) met de blaren dealen. Hoe kun je daar nu het best mee omgaan? We leggen het je uit.

Brandwond

Brandwonden kunnen behoorlijk nare gevolgen hebben. Een eerstegraads ongelukje is misschien minder ingrijpend dan een derdegraads verbranding, maar prettig is het natuurlijk niet. Je kunt brandwonden in drie gradaties indelen.

  • Eerstegraads brandwonden: een rode, droge, pijnlijke plek.  Je kunt het vergelijken met een flinke verbranding door de zon.
  • Tweedegraads brandwonden: deze kunnen oppervlakkig of dieper zijn.
    • Oppervlakkig: deze verwondingen zijn rood en pijnlijk, maar nu ontstaan er ook blaren. Bij een kapotte blaar is de huid vochtig.
    • Diep: de huid kleurt vlekkerig roze, rood, en wit. Ook zijn er hierbij blaren aanwezig, maar je voelt weinig tot geen pijn.
  • Derdegraads brandwonden: dit zijn de zwaarste brandwonden. Deze kleuren geelwit of bruin en voelen stug aan. Deze brandwonden doen geen pijn, omdat de brandwond zo diep is dat de zenuwen in de huid kapot zijn.

Verbrandt de huid nóg erger? Dan treedt er verkoling op. In dit geval verschijnen er zwarte plekken.

Koelen

Gelukkig bestaan de mééste keukenongelukjes uit simpele eerste- of oppervlakkige tweedegraads verbrandingen. Hoe dan ook moet je moet zo snel mogelijk na de verbranding de getroffen plek koelen. Liefst 10 à 20 minuten onder lauwwarm, zachtjes stromend water. Water tussen de 15 en 30 graden Celsius werkt het best. Daarboven koelt het water te weinig, en daaronder kan ijskoud water juist voor extra pijnprikkels zorgen.

Op de wond

Heb je jezelf dóór je kleding heen verbrand? Laat dan stof die aan de wond kleeft gewoon zitten. Door dit los te trekken beschadig je de huid alleen maar verder. En hoe moeilijk het ook is: raak een brandwond zo min mogelijk aan. We hebben snel de neiging om met vingers af te tasten waar het mis is gegaan, maar dit kan juist voor infecties zorgen. Aanrakingen kun je dus het best vermijden. Smeer ook geen zalfjes op brandwond. Thuisarts.nl schrijft: “Er is van geen enkele crème of zalf aangetoond dat die de genezing verbetert of de kans op infectie verkleint.”

Blaren kun je het best heel laten. Hieronder ontwikkelt zich namelijk een nieuwe huid. Heb je veel last van de blaren? Dan kun je ze doorprikken met een steriele naald of speld.

Dokter

Misschien vraag je je af of je er per se een dokter bij moet halen. Dat is niet altijd nodig. Eerstegraads brandwonden kun je zelf behandelen door te koelen en een paar dagen geduld te hebben.

Oppervlakkige tweedegraads brandwonden hoeven ook niet altijd door een dokter worden nagekeken. Als je twijfelt of als er pus uitkomt, is het wel verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Is er sprake van diepe tweedegraads brandplekken of nog erger? Dan is het altijd zaak om ermee naar een arts te gaan. In ernstige gevallen gebeurt dit in een ziekenhuis of speciaal brandwondencentrum.

Gelukkig kunnen de meeste ongelukjes met hete pannen toe met een stroom lauwwarm water en een paracetamolletje tegen de pijn. Enne, vergeet vooral ook niet om je pannen van het vuur te halen terwijl je je hand koelt. Anders zit je eten straks óók nog met verbrande plekken.

Lees ook: Kun je verbrand eten nog redden of moet het linea recta de prullenbak in?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Thuisarts.nl | Beeld: Pexels, Edward Jenner