Robby

Hoe snijd je een bloemkool snel en makkelijk?

De bloemkool is een heerlijk typisch Nederlandse groente die de laatste jaren erg aan populariteit wint. Het is een gezond en koolhydraatarm alternatief voor rijst, pasta en aardappelen; de smaak is zo neutraal dat je er alle kanten mee opkan. Mensen maken er pizza’s van, risotto en nog veel meer: de tijd van alleen gekookte bloemkool bij je vleesje is voorbij.

Naturalis Historia
In de eerste eeuw na Christus schreef de Latijnse wetenschapper Plinius de oudere voor het eerst over de bloemkool in zijn encyclopedie Naturalis Historia. Het werd toen echter nog niet actief verbouwd, dat gebeurde pas in de 13 eeuw op het Griekse eiland Cyprus. In de 16e eeuw werd de bloemkool op het Europese vasteland geïntroduceerd en vond zijn plaats in de Hollandse keuken pas laat in de 18e eeuw. Nu is hij er echter niet meer uit weg te denken!

De stam
Hoe lekker bloemkool ook is, het blijft echter alleen een lastige groente om fatsoenlijk te snijden, wij staan ook vaak wat vertwijfeld naar die enorme keiharde kool op onze snijplank te kijken. Vaak hakken we er maar een beetje op los met als resultaat een beetje vreemde, vierkante bloemrool ‘roosjes’. Hoe maken mensen er toch altijd van die nette roosjes van? Daar is gelukkig een heel makkelijk trucje voor, ook jij kan die perfect gevormde bloemkoolroosjes maken! De truc is om de stam te verwijderen, want daar zitten alle roosjes aan vast. Snijd de bloemkool eerst in vieren en verwijder dan van elk stuk de stam. Je zal zien dat je meteen roosjes hebt!

 

Bron: TheKitchn | Beeld: Pexels