Robby

Bewaar jij roomboter in of buiten de koelkast?

Soms heeft een broodje gewoon een lekkere lik roomboter nodig. Bijvoorbeeld bij de hagelslag en een croissantje is een beetje roomboter eigenlijk onmisbaar. Het is alleen wat lastig smeerbaar als je het uit de koelkast haalt en je hebt ook geen zin om een kwartier te wachten voordat je eindelijk je broodje kan smeren.

Veel mensen bewaren hun roomboter daarom buiten de koelkast, maar over of dat wel kan zijn de meningen behoorlijk verdeeld. De één zegt van wel, het kan prima want het bederft niet, de ander zegt dat het juist een bederfelijk product is dat je altijd gekoeld moet bewaren. Wat is nu het goede antwoord? We kunnen opgelucht ademhalen, want je kan roomboter gewoon buiten de koelkast bewaren.

Hoog vetgehalte
Sterker nog, de meeste soorten boter kan je prima op het aanrecht bewaren. Er is alleen één kanttekening, je kan het beter niet langer dan een week buiten de koelkast bewaren en niet bij een kamertemperatuur hoger dan 21 graden. Roomboter is gemaakt van zuivel en zuivel bewaar je meestal bij koele temperaturen. Maar door het hoge vetgehalte van boter – en soms de toevoeging van zout – krijgen bacteriën niet de kans om zo snel te groeien als andere zuivelproducten. Als je de roomboter in een botervloot bewaart kan je ‘m tot twee weken bewaren. Daar tegenover staat echter dat je met boter buiten de koelkast wel vier maanden kan doen.

Bron: Libelle | Beeld: Pexels