Jaimy Boer

Dit hadden we eerder willen weten!

Een cappuccino is zeker niet onmogelijk om thuis te maken. Met de juiste producten en trucjes kun je namelijk dezelfde cappuccino maken die je in een restaurant krijgt. Wij leggen uit hoe je de bekende koffie met melkschuim zelf maakt!

De juiste koffiebonen

De juiste koffie, of cappuccino, begint eigenlijk al bij het kiezen van de juiste koffiebonen. Wil je een cappuccino die een rijke koffiesmaak heeft? Dan is een donker gebrande boon, zoals espresso roast, hier perfect voor. Dit zorgt namelijk voor de perfecte balans tussen espresso en melk – en een cappuccino is eigenlijk is een combinatie van warme, opgeklopte melk en een shot espresso.

Maak een espresso

Voor je aan de slag gaat met schuimen van de melk, moet je eerst een lekkere espresso zetten. Zorg ervoor dat het filter schoon is voordat je de gemalen bonen erin doet. Tip: gebruik de juiste hoeveelheid met de juiste extractietijd. Extractietijd is de tijd waarin het water door de koffie perst. Als je dit goed doet, dan krijgt de espresso een mooie cremalaag en een volle smaak.

Soorten melk

Tegenwoordig kun je voor je cappuccino verschillende soorten melk gebruiken, van haver- tot kokosmelk, soja en zelfs amandel. Wanneer je voor een koffie gaat met koeienmelk, kun je het beste gaan voor verse volle melk. Bij andere soorten melk vind je vaak ook een variant die geschikt is voor het maken van cappuccino.

Melk opschuimen

Schuim de melk op tot maximaal 70 graden, zodat de melk niet verbrandt. Dat geeft namelijk een bittere smaak en dat is niet de bedoeling. Schuim de melk op tot je mooi glanzend microschuim hebt, met een fijne textuur.

Cappuccino maken

De espresso en melk staan klaar, dus tijd om een cappuccino te maken. Schenk de melk vanaf ongeveer zes centimeter boven het kopje bij de espresso, tot het kopje voor de helft gevuld is. Daarna schenk je de schuimlaag erin.

Vuistregel

Heb je de het maken van een cappuccino nog niet helemaal in de vingers? Oefening baart kunst, en is voorbereiding heel belangrijk. Zorg er voor dat alle ingrediënten van tevoren klaar staan zodat je de stappen snel achter elkaar kunt doen. De vuistregel is altijd: een derde espresso, een derde gestoomde melk en een derde melkschuim. Zo kan het (bijna) niet misgaan!

Lees ook: Deze koffievariant bevat de meeste cafeïne

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels