Esther Reitsema

Voorkom deze fouten voor de perfect gebakken garnalen

In een restaurant zijn garnalen altijd heerlijk dik en sappig, zoals het hoort. Maar als je ze thuis bereidt smaakt het toch vaak net wat minder. Zonde! Door deze fouten te voorkomen zorg je er toch voor dat je restaurant-waardige garnalen op tafel zet.

Verkeerde garnalen

Soms gaat het al mis bij het kiezen van de garnalen. Hoewel je wellicht zou denken dat verse garnalen beter zijn dan ingevroren garnalen, is dat niet het geval. De garnalen bij de visboer zijn namelijk eerst bevroren en daarna weer ontdooid en je weet nooit hoe lang ze daar al liggen. Je kunt ze dus beter ingevroren kopen en daarna zelf ontdooien. Daarnaast is het belangrijk om niet voor voorgekookte garnalen te kiezen. Als je die gaat bakken worden ze namelijk hartstikke taai. Ga dus altijd voor de grijze kleur, en laat de roze garnalen liggen.

Niet droogmaken

Omdat garnalen klein van stuk zijn, hebben ze maar een korte kooktijd. Als je de garnalen niet droogmaakt komt het vocht in de pan en gaan ze koken in plaats van dat ze snel dichtschroeien. Wanneer al dat water is verdampt, zijn de garnalen veel te lang gebakken waardoor ze een soort rubberstructuur krijgen – en dat wil je niet. Goed droogmaken voor je ze bereidt dus!

Laag vuur

Garnalen zijn het lekkerst wanneer ze van buiten mooi gekarameliseerd zijn en van binnen mals. Dat resultaat bereik je niet door de pan op laag vuur te zetten. Dan worden ze namelijk taai zonder dat de buitenkant een mooie kleur krijgt. Bak de garnalen liever op hoog vuur niet meer dan 2 minuten per kant: zo worden ze precies zoals je ze in een restaurant voorgeschoteld krijgt.

Lees ook: Oeps: dit gaat er heel vaak fout bij het bakken van een cake

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Pexels