Hallo, smakelijke spruiten!

Wij prikken maar al te graag onze vork in een smakelijke spruit. Toch lijkt het altijd een hele klus om perfecte spruiten te maken. Spruiten die heerlijk knapperig zijn en een rijke smaak hebben. Voor iedereen die het geheim van de chef wil weten, zetten we de vijf meest voorkomende fouten bij spruitjes op een rijtje. Lees gauw verder! 

1. Je kookt de spruiten

Hop, snel je spruiten in een pan met water en het kookt vanzelf. Helaas krijg je hiermee een pan vol stinkend water en worden je spruiten allesbehalve smakelijk. Doordat spruiten een bittere en volle smaak hebben, wordt dit alleen maar versterkt in een pan. Je hebt dus echt vet nodig om ze heerlijk knapperig te maken.

2. De oventemperatuur is te laag

Als je je spruitjes gaat roosteren in de oven, krijg je de knapperige spruitjes die je in een restaurant eet en het geheim zit ‘m in de temperatuur. Als de temperatuur te laag is, dan worden ze niet knapperig. Probeer ze eens te bakken op 200 graden, of 220 graden. Je moet even bij de oven blijven, maar ze worden hierdoor wel heerlijk knapperig.

3. Je gebruikt te weinig olie

We weten nu dat spruiten in de oven bakken ervoor zorgt dat je heerlijke goudgele rakkers krijgt. Toch kan dit alsnog mislukken als je te weinig olie gebruikt. Onthoud daarom dat elke spruit (of halve spruit) bedekt moet zijn met olie. Je kunt ze vooraf ook eerst onderdompelen in een mengsel van olie, zout en een teentje knoflook. Ga in dat geval uit van twee eetlepels olie per pond spruiten. Leg ze daarna op de bakplaat en laat de hitte de rest doen.

4. Je gooit de losse blaadjes weg

Als je de hardste stukken van de onderkant verwijdert, komen de buitenste blaadjes vaak mee. Deze moet je alleen niet weggooien. Leg ze gewoon op de bakplaat en laat ze lekker knapperig worden. Heerlijk om tussendoor te eten of als garnering op je vlees.

5. Je vergeet een smaakversterker

Spruitjes zijn los al heerlijk, maar de combinatie met spekjes is ook een aanrader. Door het zoute van de spekjes krijgen je spruiten een rijke nasmaak. Bak ze mee in de oven of in een pan, je zult versteld staan hoe smakelijk het kan zijn! Als je liever plantaardig eet, kun je ook gebakken champignons toevoegen.

Lees ook: Recept: geroosterde spruiten met Parmezaanse kaas en spek

Bron: FavorFlav | Beeld: Unsplash, Sebastian Coman