Esther Reitsema

Zo kun jij bij je volgende dinerparty een indrukwekkend diner neerzetten

Als je vaak en graag kookt, weet je dat een bijpassende en goede wijn je gerecht helemaal af kan maken. Het combineren van de juiste wijn met het juiste gerecht zorgt voor een bijzondere smaakbeleving. Of je veel verstand hebt van wijn of nog maar net begint met het combineren van wijn bij je maaltijd, het zoeken en ontdekken van de juiste wijnen voor bij je gerecht kan een uitdaging zijn. In deze blog delen we welke wijnen het beste passen bij welk gerecht. 

 

Vleesgerechten 

Heb je een vleesgerecht bereid en wil je daar graag een wijn bij drinken die het gerecht complimenteert? Dan is Tempranillo wijn een heerlijke rode wijn die je kunt schenken. Deze wijn past bij gegrild rood vlees, maar ook bij diverse tapasgerechten. Deze wijn is dus erg geschikt als je een avond Spaans gaat eten. Het is namelijk een robuuste wijn van snel gerijpte druiven. De tempranillo wijnen worden geproduceerd in het noorden van Spanje, het is dus niet voor niets dat deze zo goed smaakt bij Spaanse vleesgerechten! Als je liever witte wijn drinkt, zijn er ook een aantal opties. Zo smaakt een volle en zachte chardonnay ook goed bij vlees, met name bij kip. Als je dus geen rood vlees serveert, maar wel een geschikte witte wijn zoekt, kun je gaan voor een chardonnay uit de Bourgogne.  

Kookfans

Visgerechten 

Een visgerecht is natuurlijk erg anders dan een vleesgerecht. Deze zijn een stuk lichter en anders van smaak. Daarom is het ook zo belangrijk om hier een wijn bij te schenken die de smaken van het visgerecht complimenteert, in plaats van overheerst. Ga bijvoorbeeld voor een simpele, maar smaakvolle sauvignon blanc, die altijd goed smaakt. Deze combineert uitstekend met visgerechten als een gebakken kabeljauw, of een tonijnrillette. Bij een gerecht met gerookte vis raden we een frisse riesling aan. Ben je een echte sushiliefhebber? Deze wijn kun je daar namelijk ook perfect mee combineren.   

Overige gerechten 

In de winter is een stoofpotje of een ander gerecht met veel kruiden en specerijen de perfecte maaltijd. Schenk daar een Chateauneuf du Pape wijn bij en je hebt een heerlijke, smaakvolle combinatie. Deze Franse, krachtige wijn is goed te combineren met diverse, kruidige gerechten. Hoewel deze wijn vaak rood is, zijn er ook een aantal witte wijnen. Deze zijn wederom goed te combineren met wildgerechten met diverse specerijen.  

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Beeld: Adobe Stock