Zorg dat je deze voorzorgsmaatregelen weet over brand in de keuken en over het blussen

Het zal je vast niet verbazen dat de kans op een brand in onze woningen het grootst is in de keuken. Vergeleken met andere ruimten in het huis is de kans op brand in de keuken maar liefst vier keer zo groot. Daarom zetten we alle maatregelen om een brand in de keuken te voorkomen voor je op een rijtje en melden we ook wat je moet doen als het toch een keer misgaat en hoe je een brand het beste kunt blussen. 

Met deze tips voorkom je een brand in de keuken.

Brand in de keuken

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat áls er een brand ontstaat in de keuken, je relatief weinig tijd hebt om deze onder controle te krijgen. Over het algemeen heb je minder dan één minuut de tijd om het vuur te blussen voordat de brand zich verspreidt en een grotere brand ontstaat. Weet wat je moet doen en hoe je brandspullen in de keuken werken zodat je grotere schade kan voorkomen.

Voorkomen

Om een brand in de keuken te detecteren is een brandalarm een must. Dit zorgt weliswaar niet dat de brand wel of niet ontstaat, maar dat je wél sneller kunt handelen mocht dit gebeuren. Aan te raden is om een brandalarm te installeren in de keuken die ook gevaarlijke stoffen als koolstofmonoxide kan detecteren. Zorg daarnaast dat je altijd in de buurt van het gasfornuis blijft wanneer je aan het koken bent. Ga bijvoorbeeld niet ondertussen de was doen, want dit kan ervoor zorgen dat je de eerste tekenen van een brand niet door hebt. Geloof het of niet, maar de meeste keukenbrandjes ontstaan doordat mensen bij het fornuis weg lopen om andere dingen tussendoor te doen.

Brandbare spullen

Houd brandbare materialen uit de buurt van het vuur. Zorg dus dat er geen vaatdoeken of keukenpapier in de buurt van het fornuis staat en houd (brandbare) kleding goed uit de buurt. Daarnaast kunnen oude etensresten op het fornuis sneller voor een brand zorgen. Maak na elke kookbeurt het fornuis goed schoon om dit te voorkomen. Let er tenslotte op dat de temperatuur van olie in de pan niet te hoog wordt. Olie kan bij een bepaalde temperatuur, zelfs zonder toevoegingen, in vuur uit barsten.

Lees op de volgende pagina wat je moet doen om een brand in de keuken zo snel mogelijk te blussen.

Pagina 1/2