Geen soppige bodem meer voor jouw quiches

Een zelfgemaakte quiche is áltijd smullen. Vooral als het weer wat kouder is, is een quiche met kaas en ui of met groene asperges en feta een groot succes. Toch blijkt het elke keer weer een lastig klusje om de hartige taart lekker krokant te krijgen. Gelukkig hebben wij een paar tips om afscheid te nemen van soppige bodems. 

Kies de juiste vorm

Voordat je überhaupt begint met bakken, is het belangrijk dat je de juiste vorm kiest. Gebruik voor een hartige taart altijd een metalen vorm, het liefst een springvorm. Waarom per se metaal? Nou, metaal wordt heter dan andere materialen. Dit zorgt ervoor dat de bodem lekker krokant wordt. Check!

Blind bakken

Voor een krokante bodem kun je deze het best eerst blind bakken. Nee, niet met je ogen dicht, maar door ‘m even voor te bakken. Dit doe je door een vel bakpapier over het deeg te leggen en de vorm te vullen met een zogeheten ‘steunvulling’. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rijst, droge bonen, erwten of linzen. Zet de bodem met steunvulling in de ogen en bak deze op 180 graden in vijftien minuten krokant. Hierna verwijder je de vulling en het bakpapier. Bak de bodem nog een paar minuten zonder vulling en laat ‘m afkoelen.

Uitlekken

Het is niet alleen goed om de bodem van je quiche even voor te bakken, ook is het belangrijk dat de vulling niet te vochtig is. Daarom moet je ‘natte’ groenten goed uit laten lekken. Ook kun je wat paneermeel over de bodem strooien. Dit paneermeel neemt vocht uit de vulling op, zodat het geen zompig geheel wordt.

Afkoelen

Wanneer de quiche uit de oven komt, kun je deze het best zo snel mogelijk uit de (spring)vorm halen. Laat de hartige taart vervolgens op een rooster afkoelen. Zo kun je in een mum van tijd van een heerlijk krokante quiche genieten.

Ook lekker: Recept: romige quiche met gekarameliseerde knoflook

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash