Bakpapier kan slecht zijn voor mens en milieu

Bakpapier is een handig middel om in huis te hebben wanneer je veel bakt. Het is makkelijk te gebruiken, zorgt ervoor dat koekjes niet blijven plakken aan de bakplaat en houdt je oven schoon. Ondanks dat, zitten er ook nadelen aan bakpapier. Wij noemen ze voor je op! 

Het is brandbaar

Kijk goed uit wanneer je bakpapier gebruikt. Het papier kan namelijk zo in de brand vliegen. Dit komt doordat het bestand is tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius. Hierdoor moet je het niet gebruiken wanneer je de ovengrill aanzet of terwijl de oven voorverwarmt.

Het bevat chemische stoffen

Het is mogelijk dat bakpapier, net als bij sommige pannen met anti-aanbaaklaag, een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Dit is een verzamelnaam voor chemische stoffen die je binnenkrijgt wanneer dit verwerkt is in verpakkingen of voedsel. Deze chemische stoffen zijn moeilijk waar te nemen, maar hebben wel een groot impact op je gezondheid. Zo kan het ervoor zorgen dat je immuunsysteem minder goed functioneert. Ook is uit onderzoek gebleken dat het een negatief effect kan hebben op het cholesterolgehalte, de leverfunctie en het geboortegewicht.

Het is slecht voor het milieu

De chemische stoffen staan erom bekend dat ze niet of nauwelijks afbreken. Dit heeft ook impact op het milieu en kan ophopen tot hoeveelheden die schadelijk zijn voor zowel mens als milieu. Ondanks dat er niet bekend is hoeveel PFAS bakpapier bevat, kun je dus beter zo min mogelijk gebruiken.

Goede alternatieven

Naast bakpapier, zijn er ook andere alternatieven die wat liever zijn voor het milieu en jouw gezondheid. Zo bestaat er een ecologische variant van bakpapier die vrij is van PFAS. Een andere oplossing is het kopen van een siliconen bakmat. Let er wel op dat deze bakmatten vaak tot 250 graden Celsius kunnen!

Ook interessant: Bakken met alcohol: vervliegt alcohol eigenlijk tijdens het bakken?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Priscilla du Pree