Rowan Hattu

Deze handige tips moet je weten

Als we iets hebben gebakken, is de kans groot dat iedereen hier meteen een stuk van neemt en het binnen een mum van tijd op is. Niet alleen omdat we gewoon graag eten, maar ook omdat baksels nou eenmaal niet heel erg lang vers blijven. Dit ligt echter niet geheel aan de baksels zelf. Het verkeerd bewaren van je eten kan namelijk ook een grote oorzaak zijn.

Invriezen

Vrijwel alle baksels kan je gemakkelijk invriezen. Zorg er hierbij wel voor dat je jouw baksels goed verpakt in vershoudfolie voordat je deze in de vriezer legt. Op deze manier is je baksel tot wel drie maanden houdbaar. Let wel op, als je het wil eten zorg er dan wel voor dat het eerst is ontdooid.

Laat je gebak goed afkoelen

Wil je jouw gebak goed bewaren? Zorg er dan voor dat je jouw baksel eerst goed laat afkoelen. Als je jouw baksels niet goed laat afkoelen, kan er vocht ontstaan als je jouw baksel al hebt opgeborgen Dit kan het alleen maar minder vers maken en dat wil je natuurlijk niet.

Koekjes

Koekjes bewaar je het beste in een goed afgesloten, metalen koektrommel. Op deze manier komt er geen vocht bij je koekjes en blijven ze langer knapperig. Als je ze goed bewaard, kunnen jouw koekjes zo nog maandenlang mee. Zo kan je nóg langer genieten van jouw eigen creaties. Wel is het belangrijk dat je verschillende soorten koekjes van elkaar gescheiden houdt. Als je dit niet doet loop je namelijk het risico dat het ene koekje, het andere koekje minder knapperig maakt. Ook kan het gebeuren dat de koekjes elkaars smaak gaan overnemen en dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling.

Cake

Cake kan je het beste buiten de koelkast op kamertemperatuur bewaren. Als je jouw cake wel in de koelkast zet, is de kans groot dat deze heel snel uitdroogt. Dit wil je natuurlijk niet hebben. Leg je cake in aluminiumfolie of vershoudfolie, zodat er geen lucht bij komt. Het enige jammere aan het bewaren van je cake is dat deze niet maandenlang meegaan. Maar een goeie week moet op deze manier wel lukken.

Cheesecake

Kaas bewaar je natuurlijk in de koelkast, en de naam zegt het al: cheesecake bewaar je dus ook in de koelkast. Maar ook hier moet je de cake eerst goed laten afkoelen. Dit moet je niet alleen doen omdat er anders condensvorming ontstaat, maar ook omdat de cheesecake dan het meest stevig blijft. Taart die je in de koelkast bewaart, kun je het beste bewaren in een taartdoos. Op deze manier kan er niks met je cheesecake gebeuren en kan er eventuele warme lucht ontsnappen. Als je jouw cheesecake in een taartdoos bewaart, is deze ongeveer een halve week houdbaar. Snel opeten dus!

Brownies

Brownies zitten meer in de richting van de ‘normale’ cake. Ook brownies bewaar je buiten de koelkast en luchtdicht. Op deze manier blijven ze lekker smeuïg en voorkom je uitdroging. Er is wel één uitzondering: vullingen of toppings. Als jouw brownie fruit of room bevat, dan is de koelkast wél de beste optie.

Appeltaart

Appeltaart is een lastig geval. Het liefst zet je de taart namelijk in de koelkast, maar de krokante korst juist niet. Natuurlijk kan dit niet. Je zou je krokante korst dus moeten opofferen en je appeltaart moeten bewaren in de koelkast. Zo blijven je appels het langste goed. Een goede tip voor appeltaart is om je bewaarde stukjes eventjes in de oven of magnetron te doen vóórdat je het gaat eten. Dan lijkt het net alsof hij vers gebakken is. Heerlijk!

Lees ook: Deze ingrediënten heb je nodig om vegan te bakken

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Pexels