Sabine

Zo kun je bovendien voorkomen dat je aan het eind van de dag met een opgeblazen gevoel zit

Tijdens de feestdagen hebben we vaak geen duidelijke eetmomenten. Ja, er is een kerstlunch en een kerstdiner, maar tussendoor vinden heel wat andere eetmomentjes plaats. Erg gezond zijn al die liflafjes niet, maar gelukkig kun je bepaalde ingrediënten makkelijk verruilen voor gezondere ingrediënten.

Slim vervangen

Kerst is voor velen een waar eetfestijn. Van vijfgangendiners tot cocktails en van machtige toetjes tot broodjes met dips. Het is allemaal heerlijk en gaat er bij iedereen goed in, maar erg gezond is het allemaal niet. Wil je toch nog een beetje gezond (proberen te) doen? Voedingsdeskundige Melissa Meier deelt met Body+ Soul hoe je makkelijk bepaalde ingrediënten kunt vervangen door gezondere ingrediënten. 

Wijn

Het is natuurlijk heerlijk om met wijntjes te proosten op de gezellige kerstdagen, maar het is niet per se nodig. Alcohol zit vol calorieën en het kan je spijsvertering in de weg zitten. Natuurlijk wil je je wijn op zo’n feestelijke dag niet vaarwel kussen, maar je zou er ook een spritzer van kunnen maken door de helft van de wijn te vervangen door spa rood.

Mayonaise in salades

Pastasalades en aardappelsalades mogen eigenlijk niet op tafel ontbreken tijdens een kerstdiner, maar de mayonaise in deze gerechten maken het wel extra vet en calorierijk. Mayonaise is nu eenmaal niet de gezondste optie, maar ook dit kun je makkelijk vervangen. Doe dat simpelweg door yoghurt te gebruiken, of vervangen in ieder geval de helft van de mayonaise voor yoghurt.

Desserts

Cakes, koekjes en taarten gaan er tijdens de feestdagen wel in, maar deze lekkernijen vallen vaak zwaar op de maag. Wil je deze baksels wat lichter maken? Vervang wit meel dan voor amandelmeel en gebruik in plaats van suiker eens een geprakte banaan.

Vlees

Ook zonder een lekker stukje vlees is voor velen het kerstdiner niet compleet. Toch zou je kunnen overwegen om het zwaar op de maag vallende stuk vlees te vervangen door iets lichters, denk bijvoorbeeld eens aan schaaldieren en vis. Zeevruchten zijn veel lichter dan bijvoorbeeld een gevulde kip.

Boter

Tijdens het bereiden van kerstdiners en -dessert zijn we vaak niet zuinig met de boter. Stokbroodjes worden bijvoorbeeld royaal met (knoflook)boter besmeerd tijdens het gourmetten of als bijgerechtje. Je hoeft de broodjes heus niet van je menu te schrappen, maar je zou ze ook in een combinatie van olijfolie en balsamicoazijn kunnen dippen. Het is harstikke smakelijk en bevat minder verzadigde vetten. 

Lees ook: Feestmaaltijden gehad? Dít kun je het beste eten na kerst 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Body and Soul | Beeld: Unsplash, Anastasia Zhenina