Zo verwijder je de meest stinkende geuren uit je keuken

Een keuken gaat stinken. Vooral in de zomer als het buiten warm is. Vaak zonder dat je het doorhebt is ineens die vreselijke stank in je geliefde keuken. Waar komt het vandaan, en beter nog: hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf? Wij somden de meest voorkomende stinkende geuren in de keuken voor je op én geven je tips hoe je zo snel mogelijk weer van deze geuren af bent.

Hier zijn onze beste tips voor het oplossen van de meest stinkende geuren in je keuken.

1. Citroenen

Als je citroenen gebruikt voor een bereiding van een gerecht, gooi ze dan daarna niet weg! Snijd ze nogmaals doormidden en haal ze door de prullenbak in de keuken om nare geurtjes te verminderen. Je kunt ook citroenschillen invriezen met wat azijn, zodat je schoonmaakblokjes bij de hand hebt wanneer je geurtjes opmerkt.

2. Nieuwe spons

Je spons kan de schuldige zijn van een bepaalde stank in je keuken. Het is echt een magneet voor allerlei bacteriën en micro-organismen. De oplossing: gooi het weg en koop een nieuwe spons. Om de paar weken is het nodig om de oude spons te vervangen voor een nieuwe.

3. Kleine restjes opruimen

Kleine dingen kunnen op een grote manier gaan ruiken. We hebben het over de spullen in de afvoer van je gootsteen en vaatwasser, het gemorste eten of drinken in de koelkast, het vuil aan de onderkant van je prullenbak… Ruim eventuele kruimels en geknoeide eetresten direct op. Dit helpt ook te voorkomen dat er ongedierte binnenkomt.

4. Baking soda in de koelkast

Door een bakje met baking soda in je koelkast te plaatsen kun je veel nare geurtjes tegengaan. Ken je deze handige tip al? Vergeet dan niet om de baking soda om de drie maanden te vervangen. Baking soda is ook effectiever in het neutraliseren van geuren als het meer oppervlakte heeft, dus overweeg om het in een ondiepe kom te doen. Of koop gewoon een luchtfilter voor baking soda, deze zijn speciaal ontworpen om je koelkast fris te laten ruiken.

5. Ventileren

Als je kookt met dingen die nare geuren achterlaten en je wilt dat die geur niet blijft hangen in de keuken, zorg dan dat die lucht in deze ruimte kan circuleren. Zet een raam open of zet een ventilator tijdelijk in de keuken.

6. Gooi etensresten direct weg

Bepaalde dingen gaan gewoon stinken, zoals vleesresten en zeevruchten. Haal de vuilniszak direct uit de prullenbak nadat je deze resten hier in hebt gedeponeerd en breng het vuil weg. Voorkomen is natuurlijk beter dan verhelpen.

7. Gebruik een anti-spatdeksel

Nadat je spek of ander eten hebt gebakken in de keuken, ruikt het de eerste 15 minuten heerlijk in de keuken. Een paar uur later? Niet zo lekker meer. Door een anti-spatdeksel te gebruiken, voorkom je dat het hele fornuis onder de vetspetters zit én voorkom je nare geurtjes in de keuken. Een win-winsituatie dus!

8. Bel de loodgieter

Als je alles van dit bovenstaande doet en je keuken stinkt nog steeds, is het misschien tijd om een professional in te schakelen. Misschien zit er iets vast in de leidingen of zit er een knik in de afvoerslang van je vaatwasser. Een loodgieter helpt je uit te zoeken waar het probleem zit en deze op te lossen, zodat je niet elke keer je neus moet vasthouden wanneer je probeert te koken.

Lees ook: Feit of fabel: een verspakket is duurder dan losse ingrediënten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash