Hanna Mellema

Havermout kan écht ontzettend lekker zijn!

Een kommetje havermout is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een luxe ontbijtje. Havermout heeft namelijk een beetje een saaie reputatie, maar dat hoeft het absoluut niet te zijn. Met deze 7 tips til je jouw havermout naar een hoger niveau!

1. Bak je havermout

Misschien ben je wel gewend om je havermout in een pannetje met water of melk klaar te maken. Maar wist je dat je je havermout ook in de oven kunt bakken? Hierdoor krijgt het een andere textuur, en een iets meer nootachtige smaak. Meng de havermout met wat melk en andere ingrediënten naar keuze (bijvoorbeeld kaneel, fruit en wat suiker), en bak dit in een ingevette ovenschaal totdat de havermout goudbruin is. Smullen maar!

2. Maak het klaar in thee

Thee en havermout, een gekke combinatie? Welnee! Door je havermout in thee te weken, krijgt je ontbijtje veel meer smaak. Kies bijvoorbeeld voor een lekkere fruitthee, vanillethee of matchathee, en maak hierin je havermout klaar voor een smaakvolle twist.

3. Voeg bevroren fruit toe

Fruit kan je havermout al een heel stuk lekkerder maken, maar bevroren fruit maakt het nóg een stukje beter! Beeld het je even in: zittend op het balkon in het ochtendzonnetje, met een kom havermout boordevol verfrissend fruit. Heerlijk toch? Extra bonus: je hoeft niet helemaal te wachten voordat je bevroren fruit ontdooid is, dus ideaal wanneer je even geen geduld hebt in de ochtend.

4. Ga voor hartig

Havermout hoeft echt niet alleen maar een zoete maaltijd te zijn. Er zijn ook talloze manieren om havermout op een hartige manier te bereiden. Ideaal wanneer je niet écht een zoetekauw bent! Meng je havermout bijvoorbeeld met wat lekkere groenten, zoals wortel of courgette, en combineer dit met een gebakken of gekookt eitje. Helemaal lekker als je ’em afmaakt met wat geraspte kaas.

5. Meng met yoghurt

Ben je niet zo’n fan van de textuur van havermout? Dan kan het helpen om er wat yoghurt doorheen te roeren. Yoghurt maakt je havermout extra romig, en bovendien kun je kiezen voor een aardbeien- of vanilleyoghurt voor extra smaak.

6. Combineer met noten

Noten zoals pistache, cashewnoten of amandelen zijn de perfecte aanvulling op je bakje havermout. Niet alleen bevatten de noten een hoop goede voedingsstoffen en vetten, ze brengen ook nog eens heel veel smaak met zich mee. Zeker wanneer je ze van tevoren even roostert, krijgen de noten een heerlijke, gekarameliseerde touch. Jum!

7. Voeg zout en specerijen toe

Als laatste: vergeet natuurlijk je smaakmakers niet! Zout helpt natuurlijk al om de smaken extra te versterken, maar daarnaast zijn er verschillende kruiden en specerijen die perfect samen gaan met jouw kommetje havermout. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, koekkruiden of een pumpkin spice-mengsel. Zo hoeft jouw havermout-ontbijtje nooit meer saai te zijn!

Lees ook: Yum! Blauwe bessen scones

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Self | Beeld: Pexels