Fabiën

Deze fouten worden vaak gemaakt met de Airfryer

Heb jij ook een Airfryer in huis? Het kleine, compacte oventje is ideaal om snacks als patat en bitterballen in te bakken, zonder de olie uit de frituurpan. Minder olie, maar toch lekkere, knapperige snacks. Omdat de Airfryer nog een relatief nieuw apparaat is, weet nog niet iedereen hoe ze er mee om moeten springen. Daarom zien we deze zeven fouten vaak voorkomen.

1. Niet genoeg ruimte

Hoewel de Airfryer redelijk compact is, neemt hij alsnog ruimte in beslag op je aanrecht. Daarom proberen veel mensen hem in een hoekje te stoppen, om zo min mogelijk ruimte in te nemen. Dit is ook waar men de fout in gaat! De Airfryer gebruikt een constante luchtstroom om het eten knapperig te maken. Staat de Airfryer in een hoekje gedrukt, dan kan de lucht er niet goed in en uit, met slappe frieten als gevolg. Onze tip: ruim de Airfryer op wanneer je hem niet gebruikt, maar zet hem in het midden van het aanrecht of een andere stabiele ondergrond met genoeg ruime eromheen als je daadwerkelijk gaat bakken.

2. Niet genoeg schoonmaken

We zijn liever lui dan moe, dat is ook een van de redenen waarom we de Airfryer überhaupt gebruiken! Toch is het belangrijk om de Airfryer regelmatig schoon te maken. Als je alleen iets hebt opgewarmd, volstaat een nat doekje als het apparaat is afgekoeld. Heb je er echt iets vets in gebakken, was de bak en het mandje van de Airfryer dan in warm water met afwasmiddel. Het apparaat wordt namelijk ongemerkt vies, waardoor je eten naar oude olie gaat smaken.

3. Niet voorverwarmen

De meeste Airfryers worden heel snel warm, maar dat betekent niet dat je je eten er maar gewoon meteen in kunt gooien. Haastige spoed is zelden goed, want hierdoor wordt je eten écht minder lekker. Wacht daarom gewoon even een paar minuten tot het apparaat op temperatuur is. Dit duurt, afhankelijk van je model, tien tot vijftien minuten. Een niet-voorverwarmde Airfryer zal je eten eerder stomen dan frituren en daar zit je niet op te wachten, natuurlijk.

4. Teveel tegelijkertijd willen bakken

Airfryers zijn klein, dat is de charme van het apparaat. Je kunt er meestal twee stukken vlees of vis in kwijt of een portie groente voor vier mensen. Daarom ben je misschien geneigd om het ding gewoon vol te proppen, maar dit levert niet het gewenste resultaat. Je eten zal slap en niet gaar zijn. Kies er liever voor om je eten te verdelen in meerdere rondes.

5. Nat beslag gebruiken

Als je bijvoorbeeld gepaneerde garnalen of uienringen frituurt, gebruik je een vrij nat beslag. Dit werkt in de Airfryer niet, omdat het beslag anders reageert bij hete olie dan bij hete lucht. Daarom moet je recepten gebruiken voor de Airfryer en niet voor de gewone frituurpan. Wil je iets bakken met een lekker krokant laagje, zorg er dan voor dat ze een dikke droge coating krijgen van bloem, ei en broodkruim.

6. Te weinig of te veel olie

Het is soms lastig te bepalen hoeveel olie je nodig hebt om een lekker krokant resultaat te bereiken. Het hele idee van de Airfryer is natuurlijk om minder olie te gebruiken dan de frituurpan, maar met te weinig olie wordt het eten ook niet echt lekker. Bevroren snacks zoals patat en kipnuggets hebben niet veel olie nodig. Het beste is om dit even in te sprayen met olie of bakspray. Gebruik voor verse groente en vlees ten minste een halve theelepel voor de hele portie.

7. Groente te klein snijden

Er zit een mand in de Airfryer om lucht door te laten. Daarom zijn de gaten van dit mandje nogal groot. Zorg er dus voor dat je groenten en frieten niet te klein snijdt, anders vallen ze door het mandje heen en verbranden ze op de bodem van het apparaat.

Lees ook: Recept: Pittige uienringen uit de Airfryer

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Adobe Stock