Hanna Mellema

Oei, dit wisten wij niet…

Ben jij ook zo iemand die het liefst zo min mogelijk dingen weggooit? Lekker duurzaam! Toch zijn er bepaalde items in de keuken die met enige regelmaat vervangen moeten worden. Bijvoorbeeld omdat ze slijten, of omdat ze veel bacteriën vasthouden. Maarre, wij waren nogal verbaasd over een aantal van die items…

1. Schilmesjes en dunschillers

Heb jij weleens geprobeerd een aardappel te schillen met een botte dunschiller? Vreselijk irritant! Schilmesjes en dunschillers zijn natuurlijk onmisbaar in de keuken, maar ze gaan zeker niet eeuwig mee. Door frequent gebruik kunnen ze hun scherpte verliezen, waardoor ze minder efficiënt hun werk doen. Bovendien wordt het risico op ongelukjes in de keuken ook groter! Vervang je mesjes en dunschillers dus regelmatig.

2. Snijplanken

Ook snijplanken gaan niet eeuwig mee. Na verloop van tijd ontstaan er groeven in de snijplank door het vele snijden. Ze doen daardoor niet per se minder goed hun werk, maar echt hygiënisch is het niet. In die groeven blijven namelijk altijd wel bacteriën achter, hoe hard je ook je best doet bij de afwas. Zitten er echt diepe krassen in je snijplank? Dan is het dus hoog tijd om te investeren in een nieuwe!

3. Rasp

De levensduur van een rasp is een beetje afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt. Maar als je je rasp er regelmatig bij pakt, houdt hij het niet jarenlang vol. In tegenstelling tot grote keukenmessen kun je een rasp niet slijpen, en dus zal deze na verloop van tijd ook bot worden.

4. Vershoudbakjes

Oke, toegegeven, wij zijn ook behoorlijk gehecht aan onze collectie plastic bakjes. Maar wist je dat ze na verloop van tijd chemicaliën kunnen afgeven? Wanneer je bakjes slijten, komen er stofjes vrij die het risico op ziektes vergroten. En voorkomen is beter dan genezen, dus misschien is het binnenkort toch tijd om ze te vervangen. Bovendien vervormt het plastic door vaak opwarmen, waardoor je bakjes na een tijdje vaak niet meer goed sluiten.

5. Keukensponsjes

Ook keukensponsjes moeten heel regelmatig vervangen worden, het liefst elke maand. Sponsjes komen natuurlijk in contact met allerlei soorten voedsel en met water, waardoor ze een echt broeinest zijn voor bacteriën. Getsie!

6. Thee- en handdoeken

Ook keukenhanddoeken hebben maar een beperkte levensduur. Regelmatig gebruik en herhaaldelijk wassen kunnen ervoor zorgen dat handdoeken hun absorptievermogen verliezen en gaan slijten. Ze hoeven misschien niet élk jaar vervangen te worden, maar het is wel verstandig om af en toe even te checken of ze er nog een beetje acceptabel uit zien.

Lees ook: 5 manieren om je etensrestjes alsnog te gebruiken

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet,  Food & WineAD | Beeld: Adobe Stock