Hanna Mellema

Want weggooien is vaak zonde!

Wanneer je regelmatig zelf kookt, blijven er vast ook af en toe restjes over. De verleiding is misschien groot om dit weg te gooien, maar dat is écht niet altijd nodig! Daarom zijn hier 5 tips waarmee je jouw restjes groente en vlees gewoon nog kunt gebruiken.

1. Bouillon van groente

Hou je vaak wat groente over? Verzamel het dan, en maak er bouillon van! Of je nou prei, wortel, bloemkool of uien overhoudt, je kunt ze heel makkelijk hergebruiken in een lekkere groentebouillon. Even laten trekken in een pan met zout en wat laurierblaadjes, en klaar is kees! In onderstaande video zie je precies hoe je te werk gaat:

@restjesrevolutie Groenterestjes? Maak zelf groentebouillon. Zo kun je zelfs je afvalproducten nog een keer gebruiken! #food #foodie #restjesrevolutie #love #fyp #foryoupage #eten #foodporn #diet #kitchen #cooking #koken ? Jupiter & Mars – ARDN

2. Vlees en groente inleggen

Inleggen, of pekelen, is een goede manier om je overgebleven groente en vlees langer te bewaren. Pekelen is namelijk een vorm van conserveren. Door je vis, vlees of andere producten in zout of een zoutbad (pekelbad) te leggen kun je het langer bewaren. Ideaal!

3. Smaakvolle olie

Heb je nog wat pepers, knoflook en kruiden over? Combineer deze dan in een heerlijk smaakvolle olie! Zorg dat je ingrediënten helemaal droog zijn, en doe ze samen met olijfolie in een potje. Laat een paar weken staan, en je hebt een heerlijke zelfgemaakte olie. De perfecte basis om in de bakken, maar ook om bijvoorbeeld door een salade te doen.

@miljuschka Replying to @Lé On Kromoh Hot, hot, hot! Ja, dat is deze chili olie zeker, maar wel mega lekker. Het recept van de chili olie vind je op www.miljuschka.nl #chilioil #easyrecipe #foodies #foodtok ? original sound – Miljuschka Witzenhausen

4. Pesto

Merk je dat jouw basilicum plantje niet lang meer te leven heeft? Maak er pesto van! Het enige wat je hoeft te doen is de basilicum fijn te malen met knoflook, olie, pijnboompitten, parmezaanse kaas en wat peper en zout. Het kost niet alleen weinig moeite, maar smaakt ook nog zóveel lekkerder dan pesto uit de supermarkt.

5. Saus van groente

Veel soorten groenten zijn ook een heerlijke basis voor een sausje. Pureer bijvoorbeeld paprika’s, tomaten en/of courgettes tot een romige saus, en breng op smaak met kruiden. Heerlijk als pastasaus, of bij gehaktballetjes! En heb je komkommer en knoflook over? Combineer dit dan met yoghurt voor een smaakvolle tzatziki. Er zijn oneindig veel mogelijkheden, lekker experimenteren dus!

Lees ook: Recept: tomatenrisotto met chorizo en mascarpone

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels