Zo heb je niet ineens een banaan vol bruine plekken

De ene dag heb je nog groene bananen in de fruitmand liggen, het andere moment zijn ze ineens bruin. Wij delen zes handige trucjes om dit fruit langer vers en goed te houden. 

1. Hang je bananen op

Bananen beginnen te rijpen vanaf het moment dat ze van de bomen worden gehaald. Zodra ze worden geplukt, komt er ethyleengas vrij van de steel. Dit rijpproces wordt echter vertraagd wanneer je het fruit ophangt. Daarnaast krijgen de bananen ook minder snel bruine plekken van het aanrecht en de fruitmand. Om ze op te hangen, kun je natuurlijk zelf een constructie bedenken. Maar gelukkig zijn er ook speciale bananenhangers te koop.

2. Koop groene bananen

Als wij in de supermarkt de keuze hebben tussen groene en gele bananen, kiezen wij toch vaak al voor die laatste optie. Die zien er gewoon zoveel lekkerder uit. Toch is het beter om voor de groene variant te kiezen. Zo kun je ze eten wanneer ze net rijp zijn of er lekkere bananenpannenkoekjes van maken als ze helemaal rijp zijn.

3. Wikkel de steel in plastic folie

Herinner je je dat ethyleen nog? Dat komt dus vrij van de steel. Nog een manier om dat rijpproces tegen te gaan, is door de bananensteel in te wikkelen met wat plastic folie of aluminiumfolie. Het beste is om dit voor elke banaan apart te doen.

4. Leg rijpe bananen in de koelkast

Wat? Bananen in de koelkast? Dit heb je waarschijnlijk nog nooit eerder gezien en al helemaal nooit eerder gedaan. Toch is het een goed idee om de rijpe gele vruchten in de koelkast te bewaren om ze langer goed te houden. Bij de groene variant daarentegen is dit een slecht idee.

5. Vries je bananen in

Nog een manier om je bananen langer goed te houden, is door ze in te vriezen. Doe dit bij voorkeur met rijpe bananen. Stop ze niet met schil en al in de vriesla. Haal in ieder geval de schil eraf. Je kunt het fruit ook alvast in kleine stukjes snijden. Dat maakt het des te makkelijk als je later bijvoorbeeld romig bananenijs wilt maken.

6. Koop een bananenbox

Je kent het vast wel. Neem je een banaan mee naar werk, is-ie al helemaal bruin als je daar aankomt. Een bananenbox, een hard opbergbakje voor een banaan, is een ideale oplossing hiervoor. Zo krijgt je banaan geen bruine plekken meer en gaat niet stuk in je tas.

Lees ook: Recept: romige ijskoffie met Licor 43

Dit artikel bewaren? Bewaar hem dan op Pinterest

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Unsplash