Er zijn een aantal dingen die je beter niet met je gietijzeren pan kunt doen

Een gietijzeren pan gaat, mits je deze goed onderhoud, een leven lang mee. Sommige gietijzeren pannen worden soms generaties lang doorgegeven, waardoor ze meer dan honderd jaar gebruikt worden. Daarnaast is gietijzer een puur product zonder chemische lagen, wat het erg fijn maakt om mee te koken. Er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je met een gietijzeren pan aan de slag gaat in de keuken. Lees je mee?

Onderhoud je gietijzeren pan goed zodat deze nog jaren mee gaat in de keuken.

1. Vermijd koken niet

Gietijzeren pannen verbeteren bij elk gebruik. Tijdens het koken in gietijzer lijkt het in het begin misschien meer werk, maar geloof ons, het wordt gemakkelijker bij elke keer dat je deze pan gebruikt. Door de pan na elk gebruik in te oliën (olijf- of plantaardige olie), ontstaat een dunne laag gepolymeriseerde olie die de pan beschermt en een anti-aanbaklaag wordt. Als je de pan slechts een paar keer per jaar gebruikt, zal deze ‘anti-aanbaklaag’ erg dun zijn en gevoelig zijn voor plakken of beschadiging. Door regelmatig te braden, te schroeien en te sauteren in gietijzer, heb je hier op lange termijn veel profijt van.

2. Laat niet in de gootsteen weken

‘Vermijd het koken van zuur voedsel in je gietijzer’ is een gerucht dat veel koks hebben gehoord. Echter is het slechter om je gietijzeren pan in de gootsteen te laten weken dan zure producten als tomatensaus of afwasmiddel. Gietijzer is poreus, wat betekent dat de pan, bij langdurige blootstelling aan water, het vocht kan opnemen en uiteindelijk kan gaan roesten. Hoewel een korte week niet veel schade aanricht, kun je het weken van een gietijzeren pan toch maar het beste zoveel mogelijk vermijden. Voor echt aangekoekte resten kun je het beste de pan met een paar kopjes water aan de kook brengen. Met behulp van het warme water zal je pan zo weer schoon zijn.

3. Schrob niet met een schuursponsje

De veel gebruikte schuur- of staalwollen sponzen zijn de vloek voor gietijzeren pannen. Een pan van gietijzer kan best wat hebben en metalen objecten kun je prima gebruiken om mee te roeren. Toch doen schuur- of staalwollen sponzen meer kwaad dan goed. In plaats van de schrobben met een spons kun je beter wat grover zeezout, samen met een scheutje of gebruiken om de pan weer goed schoon te krijgen.

4. Bewaar niet in de oven

De oven lijkt een ideale plek om die zware koekenpan op te slaan wanneer je hem regelmatig gebruikt. Behalve dat elke keer als je per ongeluk de oven voorverwarmt met die gietijzeren koekenpan, je langzaam de laag verwijdert. Bewaar in plaats daarvan je koekenpan bij de rest van je potten en pannen. En vergeet niet om een keukenrol tussen de koekenpannen te leggen om het krassen op de toplaag en vocht uit de lucht te beschermen.

6. Wees niet te voorzichtig

Liefhebbers van gietijzer lijken soms te zijn vergeten dat deze koekenpannen zijn gesmeed uit gietijzer, een metaal dat bestemd is om heel wat te doorstaan. Ze zijn veerkrachtig. Maar om ze zo te houden, moet je consequent voor ze zorgen. Vet na elk gebruik en schoonmaakbeurt de pan in met een laagje olie en je zal jaren lang plezier hebben van je gietijzeren pan!

Lees ook: Brand in de keuken? Dit zijn alle tips en voorzorgsmaatregelen op een rij

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Apartment Therapy | Beeld: Pixnio