Esther Reitsema

Zo voorkom je dat je puree minder goed smaakt dan verwacht

Aardappelpuree is een lekker en veelzijdig bijgerecht dat we graag maken. Enerzijds omdat het bij talloze gerechten goed smaakt, en anderzijds omdat het lekker makkelijk is. Ten minste – zo lijkt het. Want er gaat nogal eens wat mis bij het maken van aardappelpuree. We zetten de meest gemaakte fouten op een rijtje.

1. Geen zout toevoegen aan het water

Net zoals bij pasta, is het ook bij het koken van aardappelen belangrijk dat je een flinke snuf zout aan het water toevoegt. Omdat aardappelen het kookwater opnemen, breng je ze zo meteen op smaak.

2. De aardappelen pas in de pan doen als het water kookt

Bij sommige producten geldt dat je ze beter pas in de pan kan doen als het water kookt. Bij aardappelen is dat niet zo. Je wilt natuurlijk dat de aardappelen van binnen even gaar zijn als van buiten, en dat bereik je alleen als je ze meteen in de pan doet als het water nog koud is.

3. Een elektrische mixer gebruiken

Er is een reden waarom mensen niet massaal een elektrische (staaf)mixer gebruiken om aardappelpuree te maken. Je bereikt zo namelijk niet de structuur die de puree hoort te hebben. In plaats van een zacht, kruimig mengsel krijg je dan een soort lijmige substantie. En dat is wel het laatste wat je wil.

4. Koude melk gebruiken

Voor een lekkere aardappelpuree is een scheutje melk key. De makkelijkste weg is natuurlijk om dit zo vanuit de koelkast erbij te schenken, maar echt bevordelijk voor het eindresultaat is het niet. Hierdoor stort de puree namelijk in en neemt die de melk niet goed op. Altijd opwarmen dus: óók als het maar om een klein beetje gaat.

5. Te lang wachten met serveren

Aardappelpuree is het lekkerst wanneer het net klaar is. Als je te lang wacht met serveren, smaakt-ie minder romig. Eeuwig zonde!

Lees ook: Aha! Dít zijn de meest gemaakte fouten bij het maken van stamppot

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock