Esther Reitsema

Deze tips moet elke keukenprins(es) kennen

Als je graag beter wil leren koken bestaan er op internet talloze adviezen en tips die je daarbij kunnen helpen. Soms zijn dat er echter zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij delen daarom vijf basistips die al je gerechten die je bereidt lekkerder maken. 

1. Wacht tot de olie heet is

In veel recepten staat dat je moet wachten tot de olie heet is voordat je de ingrediënten in de pan doet. Maar eerlijk is eerlijk: wij hebben soms ook weinig geduld en gooien op die momenten ook weleens alles meteen bij de olie in de pan. Het resultaat is dan echter altijd teleurstellend. Als de olie nog niet heet is, nemen de andere ingrediënten deze namelijk helemaal op en wordt het een zompige boel. Dat ene minuutje wachten is het dus absoluut waard.

2. Snijd alles in hetzelfde formaat

Als je alle groenten in ongeveer hetzelfde formaat snijdt, zorg je ervoor dat alles gelijkmatig en consistent wordt gekookt. Zo voorkom je dat bepaalde ingrediënten te ver doorgebakken of juist nog te rauw zijn. En no worries: je hoeft echt niet de liniaal erlangs te houden. Het gaat erom dat er niet te grote verschillen in de grootte zitten.

3. Voeg de knoflook pas later toe

Veel recepten beginnen met het bakken van knoflook en ui. Die ui is prima, maar met de knoflook kun je beter even wachten. Zeker als het fijngehakt is, brandt knoflook namelijk heel snel aan. Voeg deze dus liever wat later toe tijdens het koken.

4. Proef tijdens het koken

Tijdens het koken voeg je geleidelijk allerlei kruiden toe. Hierbij is het belangrijk dat je blijft proeven, anders weet je natuurlijk niet welke kruiden nodig zijn om de smaak tot een hoger niveau te tillen. Dit is misschien wel de leukste kooktip!

5. Voeg iets zuurs toe als het gerecht te zout is

Zout is bij veel gerechten onmisbaar, maar je kunt er ook in doorslaan. Veel mensen denken dat je niets meer kan doen als het gerecht te zout is, maar niets is minder waar: door het toevoegen van iets zuurs, zoals wat citroensap, compenseer je de zoute smaak. Citroensap is dan ook een must-have voor in de keuken!

Lees ook: 5 veelgemaakte fouten bij het barbecueën

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Adobe Stock