Sara Bergsma

Die wil je dus absoluut vermijden

Je zou wellicht denken dat met het bakken van een quiche niet zoveel mis kan gaan, maar niks is helaas minder waar. Zelfs de meest doorgewinterde thuisbakkers maken namelijk fouten die ervoor zorgen dat het resultaat te wensen overlaat. Van de keuze van deeg tot de juiste vulling en baktechnieken, dít is hoe je de meest gemaakte fouten kunt vermijden en de kunst van het quiche bakken kunt perfectioneren.  

Bladerdeeg gebruiken

Het gebruik van bladerdeeg voor zowel de bodem als de zijkanten van de quiche is een fout die veel mensen begaan. Bladerdeeg is namelijk behoorlijk vet en heeft de neiging snel zompig te worden. Een betere keuze is het gebruik van hartige taart- of quichedeeg. Dit deeg, in de supermarkt verkrijgbaar als kant-en-klaar diepvriesoptie of zelf te maken met bloem, boter, eieren, zout en koud water, biedt een stevigere basis voor jouw quiche. Let wel op dat het deeg niet te warm wordt, aangezien het dan gemakkelijk kan scheuren. Dit kun je voorkomen door het deeg eerst een tijd in de koelkast te bewaren.

Verkeerde vulling kiezen

Hoewel de vulling je quiche min of meer maakt of breekt, zijn er enkele overwegingen die je moet maken om ervoor te zorgen dat je creatie zo smakelijk mogelijk wordt. Maak je een quiche met gehakt? Kies dan bijvoorbeeld voor mager gehakt in plaats van de ‘normale’ variant, dit bevat namelijk minder vocht. En hoewel room een heerlijke toevoeging aan je quiche kan zijn, kan het je baksel ook een stuk zwaarder maken. Maak het geheel lichter en luchtiger door ricotta te gebruiken in plaats van room.

Te vochtige ingrediënten

Het is inmiddels duidelijk: vocht is een grote vijand als het gaat om de bereiding van de perfecte quiche. Vermijd daarom het gebruik van vochtige ingrediënten zoals groenten uit blik, spinazie of verse tomaten. Dit kan namelijk leiden tot een ongewenst zompig resultaat en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt! Het advies luidt dan ook om zoveel mogelijk ‘droge’ ingrediënten te gebruiken. Wil je toch graag wat vochtigere ingrediënten aan je quiche toevoegen? Neem dan de tijd om deze ingrediënten goed uit te laten lekken voordat je ze in de quiche verwerkt.

Bodem is niet gaar

Niets is zo vervelend als de bakvorm van je quiche verwijderen en erachter komen dat de bodem nog lang niet gaar is. Deze teleurstelling is te voorkomen door een handige techniek genaamd ‘blind bakken’. Hierbij bak je het deeg al een kwartiertje vóór het vullen van de quiche in de oven. Wil je 100 procent zeker zijn dat de bodem volledig gaar wordt nadat je de quiche hebt gevuld? Bestrijk de bodem dan met wat eiwit. Eiwit fungeert als een beschermende laag en voorkomt dat het vocht van de vulling erin trekt. Ook kun je vooraf wat gaatjes in de bodem prikken en het bedekken met een laagje paneermeel om een natte bodem te voorkomen.

Lees ook: 5 veel gemaakte fouten bijhet maken van jus

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock