Christel

Doe jij een van deze dingen?

Quinoa, de een noemt het minachtend vogelvoer en de ander vindt het een heerlijke, gezonde maaltijd. Hoe je het ook wendt of keert: quinoa is ontzettend goed. Zo zijn de zaden rijk aan eiwitten, koper en magnesium. Tevens zijn ze rijk aan vezels, b-vitamines, vitamine E en ijzer. Hoewel we steeds vertrouwder worden in de keuken met quinoa zijn er toch nog kookfouten die we maken. We hebben de meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet.

Je spoelt je quinoa niet voor

Dit is iets wat wij nooit doen: de quinoa eerst even spoelen voor je het gaat koken. Door je quinoa even te spoelen, spoel je de natuurlijke coating van de zaden af. Door de coating eraf te spoelen voorkom je dat de quinoa bitter smaakt. Als je de zaden niet spoelt is dat overigens geen probleem, maar je eten wordt net wat lekkerder als je het voorspoelt.

Je gebruikt de verkeerde verhoudingen

Als je je pasta in veel te veel water kookt, is er nog geen nood aan de man. Gewoon de pasta met het water in een vergiet gooien en het is van elkaar gescheiden. Helaas werkt dat niet met quinoa. De zaden zijn zo fijn, dat het lastig is om uit een pan met water te scheppen als het klaar is. Je kunt je daarom het beste aan de volgende verhouding houden. Je kunt het beste per 170 gram droge quinoa 420 milliliter water gebruiken om de zaden in te bereiden. Kook het net zoals rijst.

Je brengt het water niet op smaak

Zoals je het pastawater kruidt met een beetje zout, zou je dat eigenlijk ook moeten doen met het water waar je de quinoa in kookt. Voeg een halve theelepel zout per 420 milliliter water toe. Wil je je gerecht nog meer smaak geven? Kook de quinoa dan in groente- of kippenbouillon. Andere manieren om de quinoa nog lekkerder te maken is door knoflook, laurierbladeren of een takje rozemarijn en tijm toe te voegen aan het water.

Je laat het niet stomen

Is de quinoa klaar? Doe de zaden dan nog even in een stoompan voor vijf minuten. Hierdoor wordt het een stuk lekkerder. Heb je geen stoompan? Draai het vuur dan uit en laat de quinoa vijf minuten in de pan zitten met de deksel op de pan.

Lees ook: Chefkoks onthullen de grootste fouten die mensen maken bij het koken van pasta

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Pixabay