Powernapje doen? Dit is waarom je van tevoren koffie moet drinken

Wij leggen ons dekentje alvast klaar voor deze coffee nap

Koffiedrinken voor het slapengaan, klinkt als een slapeloze nacht waiting to happen. Ben je overdag moe? Dan sta je al snel voor het volgende dilemma: een powernapje of een kopje koffie? Nou, goed nieuws. Het blijkt dus dat een combinatie van beide hét geheim is voor een nieuwe dosis energie. 

Coffee nap

Het principe van een coffee nap is vrij simpel. Als je koffiedrinkt vlak voor je een dutje gaat doen, word je wakker met veel meer energie. Dit komt doordat de cafeïne dan pas begint te werken. Daarnaast heb je natuurlijk ook al een goede dosis energie van je powernap. Hoewel het principe van de coffee nap, ook wel bekend als de espresso- of caffeine napsimpel is, moet je het wel goed timen. Wij leggen uit hoe je te werk moet gaan.

Stap 1: De koffie

Zet een lekkere kop koffie voor jezelf. Deze drink je op vlak voordat je gaat slapen. Een espresso of eventueel een ijskoffie kun je lekker snel drinken. Een gezoet drankje à la Starbucks kun je daarentegen beter overslaan. Dit bevat veel suiker dat je juist langer wakker houdt. Volgens onderzoek is de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt voor je nap bepalend voor je energieniveau. Zo lijkt 200 mg cafeïne – ongeveer twee koppen koffie – het best te werken.

Stap 2: Slapen

Heb je je bakkie(s) leut op? Dan is het tijd om naar bed te gaan. Het is belangrijk dat je niet te lang slaapt. Het is niet voor niets een powernap natuurlijk. Zet daarom een wekker voor 15 à 20 minuten. Daarna moet je écht wakker worden, omdat de cafeïne dan is opgenomen in je bloed. Daarnaast loop je anders het risico in diepere slaap te komen, waardoor je daarna juist vermoeider wakker wordt.

Nachtrust

Op welk moment kun je nou het beste zo’n coffee nap inplannen? Volgens onderzoek kun je dat het best doen zo’n zes uur voordat je ‘s avonds naar bed gaat. Anders loop je het risico dat je nachtrust wat minder soepeltjes verloopt en je vaak wakker wordt. Ergens halverwege de dag is dus perfect. Wij leggen ons kleedje en kussentje alvast klaar.

Lees ook: Recept: opgeklopte ‘Dalgona’ koffie

Dit artikel later nog eens bekijken? Bewaar ‘m op Pinterest!

Bron: Healthline | Beeld: Pexels