Koffie op een lege maag, is dat nou slecht of niet?

Koffie op een lege maag? Wij doen het eigenlijk elke dag. Het eerste wat wij doen zodra we wakker worden is het koffiezetapparaat aanzetten. Wij komen absoluut niet op gang zonder ons bakje pleur in de ochtend en zodra de geur van verse koffie onze neusgaten binnendrijft voelen we ons eindelijk weer een beetje mens. En daarin zijn we niet de enige! 

Maar we horen wel eens dat een bakje koffie op een lege maag helemaal niet zo goed voor je is. Sterker nog, het zou zelfs schadelijk zijn!

Maagwand aantasten

Een kop koffie op een lege maag zou volgens dr. Adam Simon van de Manchester’s School of Medicine de maagwand aan kunnen tasten. Volgens hem kan het daarnaast een stoornis in de spijsvertering genaamd indigestie veroorzaken! Ook stelt hij dat je uitgedroogd kan raken van een kopje zwart goud in de ochtend en dat het kan zorgen voor een onregelmatige hartslag.

Het is volgens gezondheidsdeskundigen daarom beter om koffie te drinken na het eten van vast voedsel, maar als dat niet lukt is het al goed om wat melk toe te voegen.

Geen verband

Niet iedereen is het echter eens met de beweringen van dr. Simon; maag-darm-leverarts Paul Boekema van het Máxima Medisch Centrum zegt namelijk tegen het AD dat ze nooit hebben kunnen aantonen dat er een verband is tussen koffie en refluxklachten en het veroorzaken van maagzweer.

Voordelen

Waar ze het wél over eens zijn is dat koffie over het algemeen genomen voordelen kan hebben wat betreft je gezondheid. Een studie wijst namelijk uit dat het regelmatig drinken van een espresso het risico op prostaatkanker kan verminderen! Ook kan cafeïne stimulerend effect hebben op het concentratievermogen. Niet echt een eenduidig antwoord dus… Hoe dan ook, wij gaan even koffie zetten!

Lees ook: Last van keelpijn? Drink deze thee!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron Libelle | Beeld: Pexels