27 november 2018
20 min.
8-10 pers.

Heb jij weleens eggnog geprobeerd?

In Nederland en België kennen we de knalgele advocaat: het dikke, lobbige drankje gemaakt van ei. Mensen gieten dit over hun ijs of eten het samen met slagroom en het is onlosmakelijk verbonden met de wintermaanden. In Amerika en Canada drinken ze een blekere en dunnere variant: eggnog. Je hebt hier vast weleens van gehoord door films, boeken of series. Ben jij ook zo benieuwd waarom dit zo populair is? Je kunt het heel gemakkelijk zelf maken om dit zoete drankje te proeven. 

Wij waren heel benieuwd naar hoe deze drank smaakte.

Zo maak je het:

  • Zet een middelgrote pan met dikke bodem op het vuur en doe daar de slagroom, melk, kaneel, nootmuskaat en gember in. Breng dit aan de kook op een middelhoog vuur.
  • Scheid ondertussen het eigeel van het eiwit, bewaar beide in aparte kommen.
  • Doe 100 gram suiker bij het eigeel en klop dit tot het wit en romig ziet, dit duurt zo’n 6 tot 10 minuten.
  • Als de melk en room kookt, haal het dan even van het vuur af. Wanneer het niet meer borrelt giet je het voorzichtig bij het eigeel en meng je het. Als het mengsel te heet is zal het eigeel gaan koken en dan krijg je een soort scrambled eggs. Wacht dus altijd eventjes tot het niet meer kookt.
  • Giet het mengsel terug in de pan en zet op een laag vuurtje.
  • Klop het eiwit met 3 flinke eetlepels suiker tot stijve pieken.
  • Zet het vuur uit en vouw het eiwit voorzichtig in het roommengsel zodat je een romig en schuimig drankje krijgt.
  • Doe de eggnog in een kom of grote kan en zet het een paar uur in de koelkast om af te koelen (2-3 uur).
  • Doe een shotje rum in een glas en giet de eggnog erbij. Of drink het zonder alcohol, net zo lekker!
  • Garneer eventueel met kaneelstokjes.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Recept: Kruidnotencocktail met Licor 43

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Kincommunity | Beeld: Videostill

Ingrediënten
  • 500 milliliter slagroom
  • 500 milliliter volle melk
  • 6 eieren
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • Bruine rum (optioneel)