Renée Bootsma

Handige trucjes die je misschien nog niet kent!

Tomaten die nog niet helemaal rijp zijn kunnen hartstikke vervelend zijn, maar gelukkig kan je het rijpingsproces wat versnellen. Ideaal voor wanneer je tomaten hebt gekocht die nog niet rijp zijn of wanneer je een eigen tomatenplantje hebt en de tomaatjes maar niet mooi rood worden. 

Rijpingsproces van tomaten versnellen

Een mooie rode kleur, lekker sappig en vol van smaak: tomaten die goed rijp zijn, zijn het lekkerst. De tomaten die je in de supermarkt vindt zijn vaak al vroeg geplukt. Zo zijn ze bij het moment van aankoop lekker rijp. Echter vind je soms nog een aantal tomaten die nog niet helemaal goed rijp zijn. Handig voor als je ze pas over een tijdje gebruikt en thuis nog even wil laten narijpen, maar als dat proces toch wat langer duurt dan verwacht kan dat vervelend zijn. Als je een eigen moestuintje hebt herken je het misschien ook wel: de tomaatjes groeien super goed, maar blijven erg lang groen. Gelukkig kun je ze in beide gevallen even een handje helpen.

Leg ze bij de bananen

Van nature bevat een tomaat ethyleen, een stof dat helpt bij de rijping van de vrucht. Het proces versnel je door groente- en fruitsoorten die veel van deze stof bevatten, naast de tomaten te leggen. Hierbij kun je denken aan bananen, kiwi’s, appels, peren en avocado’s. Deze soorten geven het stofje door aan de tomaten waardoor het rijpingsproces wordt versneld.

In een afgesloten zak

Naast het combineren van tomaten met andere groente- en fruitsoorten, kun je de tomaten ook in een papieren of plastic zak met een aantal gaatjes stoppen. De zak houdt het ethyleen vast, waardoor het rijpingsproces wordt versneld. Wil je het rijpingsproces nog meer versnellen? Plaats er dan nog een banaan bij.

In het zonnetje

Tomaten zijn vruchten die van lekker veel zon en warmte houden. Geef ze daarom een beetje extra zon. Plaats ze bijvoorbeeld in de vensterbank of voor een groot raam. Na een paar dagen zullen je tomaten rijp zijn. Heb je een tomatenplant in pot? Verplaats de pot dan naar een windstil plekje met lekker veel zon. Wanneer je tomatenplant in de volle grond staat, kun je trossen van de plant afknippen en deze voor het raam plaatsen.

Lees ook: Zo bewaar je knoflook het best

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels