Sabine

Toch leuk om te weten

Kaiserbroodjes zijn een onmisbaar onderdeel van een uitgebreid ontbijt. Heerlijk met een plakje kaas, een geklutst eitje of met een laag Nutella. Maar heb jij je eigenlijk weleens afgevraagd waarom deze lekkernij een kaiserbroodje heet? 

Synoniemen

In Nederland noemen we ze kaiserbroodjes, maar in het buitenland staan ze ook wel bekend als Kaisersemmel, imperial rolls of Vienna rolls. Door laatste genoemde zal het geen verrassing meer zijn dat ze broodjes hun oorsprong vinden in Oostenrijk.

Vernoeming

Naar verluidt zijn de geliefde kaiserbroodjes vernoemd naar keizer Franz Joseph I. Het kaiserbroodje zou een van de favoriete broodjes van de keizer zijn en hij zou ze elke ochtend eten met koud vlees en een kop thee. Daarnaast was hij degene die besloot dat bakkers een vaste prijs voor de broodjes moesten krijgen. De bakkers waren op hun beurt zo dankbaar hiervoor, dat ze het broodje kaisersemmel noemden.

Helemaal zeker is het alleen niet dat het broodje naar deze royal is vernoemd. Sommige mensen geloven namelijk dat het is vernoemd naar de Weense bakker Kayser. Hij zou het broodje al in 1730 hebben gebakken, terwijl keizer Franz Joseph I pas van 1848 tot 1916 regeerde.

Andere vernoemingen

Het kaiserbroodje is niet het enige voedingsmiddel dat naar iemand is vernoemd. Zo kreeg de Caesar salade deze naam nadat de Amerikaanse restauranthouder Caesar Cardini het gerecht begon te serveren in een van zijn restaurants. Bechamelsaus kreeg deze naam nadat Louis de Béchamel de saus uitvond en Giuseppe Cipriani was degene die carpaccio vernoemde naar Vittore Carpaccio, een schilder uit Venetië.

Lees ook: Je spreekt de namen van deze etenswaren altijd al verkeerd uit; zo moet het wel!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Mashed | Beeld: iStock