Jasmijn

Bevatten ze daadwerkelijk zoveel groenten?

We zien ze steeds vaker in de supermarkt liggen: groentewraps. De verpakkingen wekken de indruk dat die wraps gezonder zijn dan de ‘normale’ variant, maar is dat eigenlijk wel zo?

Percentage groenten

Verpakkingen van groentewraps bevatten vaak gezondheidsclaims. Er staat dan bijvoorbeeld op dat er een bepaald percentage groente in zit. Daardoor klinkt het meteen alsof je een verantwoorde en gezonde keuze maakt, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd het geval te zijn.

Misleidende verpakkingen

De Keuringsdienst van Waarde heeft onderzoek gedaan naar groentewraps en legt uit dat de groentes die voor die wraps worden gebruikt altijd eerst worden gewogen. Daarna worden ze gepureerd of gemalen en toegevoegd aan de wraps. Op de verpakking van groentewraps wordt alleen het gewicht bij het eerste weegmoment genoemd. Dat zorgt ervoor dat de verpakkingen van groentewraps best misleidend kunnen zijn.

Kleine hoeveelheid

Hoeveel gram groente zit er nou uiteindelijk in zo’n groentewrap? Het antwoord deed ons best wel schrikken: minder dan 20 gram. Het Voedingscentrum beveelt een hoeveelheid van 250 gram per dag aan. Daar kom je met groentewraps dus niet eens bij in de buurt.

Zelf gezond maken

Dan is er nog één vraag: zijn groentewraps wel zo gezond als ze lijken? Het antwoord daarop is dubbel: ja en nee. De wraps zelf vallen dus tegen, maar dat kun je goedmaken met een gezonde vulling. Door de groentewraps te vullen met een grote hoeveelheid andere groenten en volkorenproducten, kun je toch nog een gezonde maaltijd op tafel zetten.

Lees ook: Waarom je niet alle groente en fruit in de koelkast moet bewaren

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: iStock