Marlieke

Het kan handig zijn om je yoghurt net wat langer te bewaren

Yoghurt is een veelzijdig ingrediënt: smoothies, toetjes, sauzen, taarten en veel andere gerechten vragen om een schepje van het zuivelproduct. Grote kans dat er ook bij jou regelmatig yoghurt in de koelkast staat. Maar kun je de yoghurt ook invriezen om nog langer te bewaren? Dit is het verlossende antwoord!

Kort houdbaar

Een geopend pak yoghurt is beperkt houdbaar in de koelkast. Zonde als je ‘m niet op krijgt en een deel weg moet gooien. Kun je yoghurt, net als vlees, brood, of groenten, langer bewaren door het product in de vriezer te doen? Het antwoord is ja! Je moet dit alleen wel op een bepaalde manier doen. We leggen je uit hoe je dat doet.

Andere structuur

Frozen yogurt ken je misschien wel van de ijskraam of smoothiebar, maar thuis yoghurt invriezen doen we bijna nooit. Waarom eigenlijk niet? Hoewel yoghurt langer houdbaar is in de vriezer, verandert de ijskoude temperatuur wel de structuur van de yoghurt. Na het ontdooien is de yoghurt over het algemeen een stuk minder romig en is de structuur wateriger. Ook kan de yoghurt gaan schiften.

Yoghurt invriezen

Mocht een verandering van structuur je niet zoveel uitmaken, dan kun je yoghurt prima in de diepvries bewaren. Voor je gezondheid en veiligheid heeft de waterige structuur namelijk geen gevolgen. Hoe ga je te werk?

  • Heb je een nog gesloten, plastic pot met yoghurt? Deze kan meteen de vriezer in.
  • Is de verpakking al geopend of heb je een groot, kartonnen pak? Gebruik dan een vorm voor ijsklontjes om de yoghurt in te bewaren. Op deze manier ontdooit de yoghurt ook sneller als je ‘m weer nodig hebt.
  • Heb je een dikke yoghurtvariant, zoals Griekse yoghurt of Skyr? Dit kun je op een bakplaat scheppen, om vervolgens de bakplaat in de vriezer te zetten. De bevroren scheppen yoghurt kun je later verplaatsen naar een diepvrieszak om ruimte te besparen.

Ook niet onbelangrijk: markeer de datum van invriezen op de verpakking. In de vriezer is yoghurt één tot twee maanden houdbaar.

Bevroren yoghurt gebruiken

De yoghurt kun je laten ontdooien in de koelkast. Als je de ontdooide yoghurt goed doorroert, wordt de structuur ook weer wat romiger. Maar ontdooien is niet per se nodig. De bevroren yoghurt werkt bijvoorbeeld uitstekend in smoothies of geblend met wat fruit en suiker als zelfgemaakt ijs. Wie wat bewaart, heeft wat!

Lees ook: 8 redenen waarom Griekse yoghurt zo goed voor je is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash