Wij wisten dit nog niet!

Let jij op de lijn? Dan is het logisch dat je naar calorieën kijkt. Echter zien we de kleinere dingen daarbij wel wat over het hoofd. Bakolie bijvoorbeeld. In bakolie zitten namelijk meer calorieën dan dat je denkt. Wij vertellen je hoeveel calorieën er in een eetlepel bakolie zit. 

Bakolie

Houd jij altijd strikt bij wat je op een dag eet of wat je nog mag eten op een dag? Dan ben je zeker niet de enige die dit doet. De kans is echter wel groot dat je misschien bepaalde kleine dingen vergeet mee te tellen en dan wordt het verraderlijk. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten bakolie, zoals olijfolie en zonnebloemolie. Ze bevatten weliswaar belangrijke vetzuren en vitaminen voor ons lichaam, maar ook deze oliën bevatten veel calorieën. Een kleine scheut bakolie bevat namelijk al net zoveel calorieën als een boterham.

Een overzicht per eetlepel

  • Olijfolie, zonnebloemolie en alle andere oliën (10 gram): 90 calorieën.
  • Bak- en braadvet, vloeibaar (10 gram): 89 calorieën.
  • Bak- en braadvet, pakje (15 gram): 102 calorieën.
  • Roomboter (15 gram): 110 calorieën.
  • Kokosvet (15 gram): 132 calorieën.

Nu denk je misschien: leuk al die getallen, maar waar kan ik het mee vergelijken? Om je op een makkelijke manier het verschil te laten zien, nemen we als voorbeeld een boterham. Een (volkoren) boterham bevat 80 calorieën, ongeveer net zo veel als bakolie dus. Had je vast niet verwacht, of wel?

Hoeveel vet mag je per dag?

Per dag mag twintig tot veertig procent van je totale energie-inname bestaan uit vet, volgens het Voedingscentrum. Heb je overgewicht, of neig je daartoe? Dan is dit maximaal vijfendertig procent. Voor een gemiddelde Nederlandse vrouw die weinig tot niet beweegt, komt dit laatste neer op zo’n tachtig gram vet per dag. Heb je juist geen moeite om op gewicht te blijven? Dan kun je zo’n tien gram vet meer nemen. Let wel op: eet voornamelijk producten met gezonde vetten. Dit zijn onder andere plantaardige oliën, noten, zaden, olijven, avocado’s en vette vis.

Lees ook: Durf te vragen: is verse, rauwe melk wel goed voor je?

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Flair | Beeld: Pexels