Ruil je bakkie pleur in voor een alternatief

Wij zijn dol op ons vertrouwde bakje koffie, en met ons vele anderen. Wist je bijvoorbeeld dat 80 procent van alle Nederlanders dagelijks een bakkie pleur drinkt? Dit is gemiddeld zo’n 3 kopjes per dag. Als jij elke dag dezelfde koffie drinkt, snappen wij goed dat je een keer wilt experimenteren. Met deze tips helpen we je een handje!  

Verschillende soorten koffiebonen

Wat je misschien al was opgevallen, is dat er verschillende soorten koffiebonen bestaan: Arabica, Robusta en Liberica. De eerste twee koffiebonen worden voornamelijk gebruikt voor consumptie en daar zitten een paar grote verschillen in. Zo kiezen veel mensen voor Arabica door haar zoetere en complexe smaak. Hoewel Arabica het meest populair is, bevat de Robusta-boon meer cafeïne. Hierdoor worden de Robusta-bonen vooral gebruikt voor espressodranken en instantkoffiemixen, terwijl de Arabica-bonen gebruikt worden voor zwarte koffie.

Er bestaan ook koffiebonen die bij uitstek geschikt zijn voor espresso, zoals de koffiebonen van Lavazza. Met deze bonen is het nog makkelijker om een goed bakkie te zetten, omdat je meteen de juiste sterkte hebt.

De soorten koffiezetapparaten

De ouderwetse filtermachine, een aeropress, een percolator, een French Press, een moka pot en ga zo maar even door. Er zijn een hoop soorten koffiezetapparaten op de markt die al jouw koffiewensen kunnen vervullen. Hierdoor is er altijd eentje die bij jou past. We zetten de populairste op een rij!

Filtermachine

Vroeger stond die misschien bij je grootouders in de keuken, maar anno 2022 is hij nog steeds populair. Hoe technisch de nieuwste koffiezetapparaten ook zijn, de filtermachine steekt er met kop en schouders bovenuit. Hij is eenvoudig in gebruik, geeft heerlijke koffie en vult een hoop mokken.

French Press

De French press is een handmatig koffiezetapparaat dat zeer eenvoudig te gebruiken is. Voeg gemalen koffiebonen aan de French Press toe, giet kokendheet water over het koffiedik en laat de koffie een paar minuten trekken. Druk vervolgens de pers naar beneden en giet de koffie. Fijn voordeel is dat elke soort boon gebruikt kan worden voor de French Press.

AeroPress

De AeroPress lijkt veel op de French Press, maar werkt iets gecompliceerder. Het is dus zeker een aanrader om de handleiding door te lezen voor je aan de slag gaat. Maar als je eenmaal weet hoe je hem het beste kunt gebruiken – en vooral hoelang alle stappen moeten duren – tover je de lekkerste espresso, lattes, cold brews of een klassieke kop koffie op tafel.

Percolator

Een percolator zet koffie door continu kokende waterbellen in de ‘koffiekamer’ te duwen om de koffiebonen te trekken. Deze cyclus wordt herhaald tot de koffie klaar is. Je kunt het gebruiken boven de kookplaat, maar het kan op elk verwarmd oppervlak werken (zoals op de camping).

Moka pot

De percolator en moka pot hebben veel overeenkomsten, onder andere dat ze een verwarmd oppervlak nodig hebben. Bij een moka pot produceer je echter een espresso-achtige drank en het bouwproces is een beetje anders dan bij een percolator. Ook moet je erop letten dat je de pot van het hitteoppervlak verwijdert als het water op is, om te voorkomen dat de koffie verbrandt.

Testen maar

Nu je weet welke soorten bonen je moet gebruiken en met welke apparaten je de lekkerste koffie krijgt, kan het experimenteren beginnen. Probeer eens verschillende drankjes te maken met je nieuwe automaat; van een espresso tot een moeilijke cappuccino of een cold brew: een lang getrokken ijskoffie – duurt zo’n 6 tot 36 uur, maar dan heb je ook wat. Fijne bijkomstigheid, na het testen mag je alles zelf opdrinken!

Lees ook: Koffie in de ochtend? Dat helpt je blijkbaar niet om ‘wakker te worden’

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Taste of Home | Beeld: Pexels