redacteur

Deze wijn is het ‘gezondst’

Gezonde keuzes maken is in de zomer vaak net wat lastiger dan in de winter. Want wie zon zegt, zegt terrasjes en barbecues en die gaan meestal gepaard met veel lekker eten en drinken. Daarnaast houden we ons op vakantie doorgaans ook niet echt in. Maar voor wie ook in de zomer een gezonde levensstijl wil aanhouden, maakten we een calorieënoverzicht van één van onze grootste zomerse zondes: wijn. Wil je op de lijn letten, maar toch een wijntje meedrinken? Deze soort bevat de minste calorieën

Écht gezond is wijn natuurlijk nooit, maar er zijn wel bepaalde soorten die minder slecht zijn dan andere.

Calorieën per 100 gram

  • Droge witte wijn – 67 calorieën
  • Zoete witte wijn – 96 calorieën
  • Rode wijn – 68 calorieën
  • Rosé – 71 calorieën
  • Schuimwijn – 74 calorieën

Gezondste keuze

De meest gezonde keuzes zijn droge witte wijn en rode wijn. Voor de droge witte variant geldt dat je het beste kunt kiezen voor een lichte wijn uit Frankrijk, Duitsland of Italië, oftewel: de koelere klimaten. Wijnen uit Zuid-Amerika en Australië zijn gemaakt van rijpere druiven en bevatten over het algemeen meer suiker. Wat betreft de rode wijn kun je het beste kiezen voor varianten die gemaakt zijn van de gamay-, pinot noir-, of barberadruif. Deze bevatten minder suiker dan de donkere, volle wijnen als cabarnet sauvignon.

Met mate

De witte zoete wijn is duidelijk de minst gezonde keuze. Hij bevat de meeste suiker en de meeste calorieën. Als je op dieet bent, kun je deze wijn beter vermijden. Ook schuimwijnen en rosé kun je beter niet te vaak drinken. Af en toe een glaasje rosé kan natuurlijk best, maar kijk wel uit welke rosé je kiest. Zoetere varianten bevatten vaak veel toegevoegde suikers, dus een droge variant is beter voor de lijn. Rosé’s waar ‘blush’ op staat zijn vaak zoeter, dus ga die liever uit de weg.

Lees ook: Dit zijn de allerbeste wijnen per supermarkt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash