Maayke

Dit hadden wij niet verwacht…

De tropische temperaturen lopen deze week weer flink op. We zoeken daarom al snel de verkoeling op. Een lekker koud drankje met wat ijsblokjes kunnen al gauw helpen om je lichaam af te laten koelen. Maar hoe zit dat dan met warme dranken? Veel mensen zweren bij een warme kop thee tijdens de hete zomerdagen, omdat dit je juist meer zou helpen om af te koelen. Wij zochten het voor je uit!

Drink jij juist koude of warme dranken tijdens de warme zomerdagen?

Metabolisme

Thermoregulatie is een term dat staat voor het behouden van een optimale lichaamstemperatuur. Omdat wij mensen warmbloedig zijn, kunnen we onafhankelijk van de omgeving onze lichaamstemperatuur reguleren. Dit komt voornamelijk omdat we constant warmte produceren door lichamelijke processen, bijvoorbeeld het metabolisme. Als het buiten koud is, is natuurlijk het metabolisme erg handig om ons lichaam warm te houden. Maar wanneer het zo warm is als de afgelopen periode, moeten we kunnen voorkomen dat we niet oververhit raken. Een koud drankje of een ijsje lijkt de meest logische manier om dit te doen, maar klopt dit eigenlijk wel…

Lichaamstemperatuur reguleren

Eet je een lekker ijsje? Dan merk je in eerste instantie dat je aan het afkoelen bent. Echter wordt de kou van het ijsje al snel vervangen door de warmte die vrijkomt wanneer de voedingsstoffen uit dit ijsje door ons lichaam worden afgebroken. Door calorierijk voedsel te eten verhogen we namelijk onze lichaamstemperatuur. Je lichaam moet meer moeite doen om dit te verteren en daarom zorgt een ijsje er dus eigenlijk voor dat je het nóg warmer krijgt. Dit geldt in principe ook voor koude dranken. Net als bij een ijsje zorgt het ervoor dat je even afkoelt, maar bij het nuttigen van een klein drankje vervaagt dit effect al snel omdat het wordt opgewarmd door omliggende organen. Bij een grotere hoeveelheid koud drinken gaat je bloed minder snel stromen en heeft je lichaam meer moeite om de warmte af te voeren. En drink je vaker soft drinks tijdens warm weer? Dan heeft dit hetzelfde effect als het eten van een ijsje en kost het je lichaam meer moeite om de hoge calorie inname af te breken.


Pagina 1/2