Maayke

Wat denk jij dat gezonder is?

Het is soms gek hoe bepaalde etenswaren die gezonder lijken, tóch een stuk ongezonder kunnen zijn dan gedacht. Helemaal als het wordt vergeleken met een ‘ongezond’ etenswaar zoals bijvoorbeeld chips. Ook zal de uitkomst van deze vergelijk tussen een handje vol walnoten en een handje vol naturel chips je waarschijnlijk weer verbazen. 

Ongebrande noten staan bekend als een verantwoorde tussentijdse snack.

Walnoten vs. naturel chips

Alhoewel het verantwoord is, soms schrikken we er nog van hoeveel calorieën bij iets meer dan een handje vol er nog inzitten. Zo zit er volgens het Voedingscentrum in een handje naturel chips van ± 10 gram, zo’n 54 kcal en 3,4 gram. Als we dit vergelijken met een handje vol walnoten wat ± 25 gram is, komen we uit op 177 kcal en 17 gram vet. Met een klein handje vol noten krijg je dagelijks toch wel best wat calorieën en vetten binnen.

Zelfde hoeveelheid

Oké, nu weegt een handje vol naturel chips natuurlijk een stuk minder dan een handje vol noten. Maar ook als we het gewicht van de beide etenswaren gelijk trekken zien we nog steeds verschil tussen de twee. Wanneer we net als bij de walnoten, 25 gram naturel chips eten krijgen we 135 kcal en 8,4 gram vet binnen. Alsnog aanzienlijk minder dan de walnoten dus. De volgende keer tóch maar die zak naturel chips opentrekken dan maar?

Lees ook: Knoflookgeur aan je vingers? Zo kom je er weer vanaf!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum, Libelle | Beeld: Pixabay