Tjitske

Het populaire drankje bevat soms nauwelijks echte gin

Je kunt er niet omheen: dankzij de gin-tonic is gin misschien wel dé favoriete sterkedrank van dit moment. Je hebt flessen in alle soorten en maten, van goedkoop tot peperduur. De volgende keer dat je je staat te vergapen voor het schap met dure gin, denk dan na over deze schokkende onthulling…

Je wordt gewoon voor de gek gehouden.

Echte gin

Gin stamt af van ons oerhollandse drankje jenever. De naam is dan ook een Engelse verbastering van de Nederlandse variant. Omdat Engelsen minder goed konden stoken dan Hollanders, voegden ze veel meer ingrediënten toe om het drankje smakelijk te maken. De basis, jeneverbessen en citrus, is hetzelfde, maar verder verschillen de drankjes enorm. Omdat gin niet zo lekker is om zo te drinken, ontstond de gin-tonic, wat nu een enorme hype is.

Ingrediënten

Er zijn strenge eisen waar een fles jenever aan moet voldoen. Er moet namelijk 51 procent moutwijn in zitten om een korenwijn, een variant van jenever, te zijn. Bij gin is dit echter niet zo. Er zijn geen harde eisen voor gin, zolang het maar een klein beetje van de ware drank bevat, mag het al gin heten. Soms is dit slechts 0,1 procent! De rest van de drank wordt aangelengd met goedkope alcohol zoals wodka en andere vloeistoffen als water.

Goedkoop is duurkoop

Veel mensen denken dat duurdere gin automatisch beter is. Uit een onderzoek van het programma Keuringsdienst van Waarde is gebleken dat niets minder waar is. Veel dure gins zijn kwalitatief niet beter dan goedkope. Eén eigenaar geeft zelfs toe dat de inhoud van zijn fles gin maar één euro kost, terwijl deze voor meer dan 40 euro in de schappen ligt. Dat vinden wij best schokkend!

Wil je zeker weten dat je drinkt wat je denkt te drinken? Probeer dan eens een jenever-tonic in plaats van gin-tonic.

Meer weten over wat er allemaal in gin zit? Kijk de aflevering hieronder:

Lees ook: Gin en tonic-liefhebbers opgelet! Deze gin en tonic-taart wíl je maken!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Men’s Health, Jeneverblog | Beeld: Pexels