Christel

En heeft het dezelfde kwaliteit?

Omdat wij weleens liever lui zijn dan moe, kunnen we het een behoorlijke opgave vinden om verschillende fruitsoorten te schillen én snijden voor een fruitmix. Daarom schaffen we dankbaar een bakje voorverpakt fruit aan in de supermarkt. Zo’n portie voorverpakt fruit is zeker handig, maar zijn de stukjes appels, bessen, ananas en kiwi die daarin zitten net zo gezond en lekker als vers gesneden fruit?

Verkleuringen
Iedereen die niet meteen een gesneden appel op eet, weet dat deze appelparten best snel kunnen verkleuren. De appelpartjes die je in de supermarkt hebt gekocht worden echter niet bruin. Hoe zit dit? In fruit zitten enzymen, dit zijn eiwitten die verkleuren bij blootstelling aan zuurstof. Zodra je de appel schilt, wordt deze blootgesteld aan zuurstof waardoor deze bruin wordt.

Toevoegingen
Aangezien niemand appelparten wil kopen die verkleurd zijn, wordt er aan voorverpakt fruit een zuur toegevoegd. Hiervoor kan er citroenzuur worden gebruikt (dit komt in nature voor in fruit), of calciumascorbaat (vitamine C gebonden aan calcium). Vitamine C verlaagt de zuurgraad, waardoor het eten niet verkleurt. Deze laatste optie werkt het beste, deze behoudt de structuur van fruit namelijk beter. Zodra fruit in een plastic verpakking wordt gestopt en deze wordt gesloten, wordt het verkleuringsproces vertraagd. Het fruit maakt het resterende zuurstof op en daardoor kunnen de enzymen niet verder verkleuren. Dit is echter een tijdelijke optie, want na een paar dagen vergaat het fruit alsnog.

Kwaliteit
Over de kwaliteit van je eten hoef je je geen zorgen te maken. Fruit dat is gesneden verliest pas na vijf á zes dagen 10 tot 25 procent aan antioxidanten en vitamine C. Tegen die tijd is deze versnapering hoogstwaarschijnlijk al gegeten, gezien je fruit dan al lang en breed is verschrompeld en verkleurd. 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Elle Eten, Vitamin Store | Beeld: Pexels