Sommige voedingsmiddelen uit de supermarkt kun je jaren lang bewaren

Er zijn etenswaren die eeuwig lijken mee te gaan. Nou raden wij je niet aan om bepaalde voeding tientallen jaren te bewaren, maar er zijn wel degelijk voedingsmiddelen die je niet na enkele maanden weg hoeft te gooien. Bewaar deze 15 voedingsmiddelen dus maar in de voorraadkast, want je kunt ze erg lang bewaren.

1. Bevroren kruiden – 1 jaar

Verse kruiden geen helaas niet lang mee. Als alternatief kun je kruiden in de vriezer bewaren. Je kunt zelf verse kruiden fijn snijden en in een ijsblokjesvorm met water of olijfolie doen en dan invriezen. Wanneer je de kruiden wilt gebruiken, haal het dan uit de vriezer en warm bijvoorbeeld het ijsblokje met olijfolie direct op in de pan. Je kunt ook munt en water invriezen en aan je smoothies toevoegen. Met deze methode kun je kruiden tot een jaar bewaren.

2. Bevroren fruit – 1 jaar

Vers fruit is geweldig, maar bevroren fruit geeft je meer waar voor je geld als je op zoek bent naar een langere houdbaarheid. In de vriezer gaat bevroren fruit ongeveer een jaar mee.

3. Gedroogde pasta – langer dan 1 jaar

Pasta kan je langer dan 1 jaar bewaren. Bewaar de pasta in een droge, koele ruimte en in een goed afgesloten verpakking of blik. Vocht en warmte kunnen voor insecten in de pasta zorgen. Weet je niet zeker of de pasta nog goed is? Als de pasta muf ruikt is het al een teken dat je het beter niet meer kunt eten. 

4. Bevroren groenten – 18 maanden

Diepvriesgroenten zijn net zo voedzaam als verse groenten van de groenteafdeling. Soms zelfs nog meer omdat ze direct vanaf de oogst ingevroren worden. Nutriënten zoals vitamine C gaan in de loop van de tijd verloren bij verse groenten, dus bevroren groenten zoals snijbonen bevatten meer vitaminen en mineralen dan vers. Ze zijn een makkelijke oplossing om groenten op je bord te krijgen als je een beperkt budget hebt. In de vriezer gaan ze gaan ongeveer 18 maanden mee.

5. Notenboter als pindakaas – 2 jaar

Of je nu de voorkeur geeft aan pinda’s, amandel, cashew of een ander soort notenboter, het goede nieuws is dat je het lang kan bewaren. Indien ongeopend, gaat een pot notenboter twee jaar mee. Maar let op: eenmaal geopend, gaan commerciële notenboters tot zes maanden mee, en boters op natuurlijke basis blijven slechts drie maanden goed.

6. Ingemaakte groenten – 2 jaar

Het inmaken van groenten zoals augurken is een proces dat speciaal is gemaakt om groenten lange tijd te bewaren. Augurken kunnen ongeopend in de voorraadkast tot wel twee jaar meegaan. En zelfs nadat ze zijn geopend, gaan ze nog behoorlijk lang mee: tot een jaar in de koelkast.

7. Noten – 2 jaar

Zolang ze goed zijn afgesloten, kun je noten tot twee jaar bewaren. Amandelen zijn bijzonder duurzaam. De harde structuur van de noot kan helpen de versheid te behouden, en amandelen bevatten iets minder vet en meer vitamine E, wat het dus een van de gezondste soort noten maakt.

8. Bonen in blik of pot – 2 jaar of langer

Ingeblikte peulvruchten beginnen na één tot twee jaar hun vocht te verliezen. Daarna moet je ze misschien langer koken, maar ze zijn nog steeds goed.

Benieuwd welke voedingsmiddelen 3 jaar of zelfs oneindig lang mee gaan? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2