Maayke

Denk jij dat vitaminepillen een extra toevoeging kunnen zijn?

De industrie rondom vitaminepillen is enorm. Loop je een drogisterij of supermarkt in, dan vliegen de verschillende soorten supplementen je al om te oren. Wanneer je een gezonde levensstijl najaagt en goed voor jezelf wil zorgen, zijn we vaak geneigd om wat ‘extra’ voedingsstoffen tot ons te nemen aan de hand van vitaminepillen. Maar zijn deze pillen wel écht nodig in het dagelijkse leven?

Het tv-programma ‘Broodje Gezond’ op NPO3 zocht het uit.

Vitaminepreparaten

De opinie van vele Nederlanders als het om vitaminepillen gaat: baat het niet, dan schaadt het niet. Vele potten multivitamine, vitamine C, B en visoliën gaan jaarlijks als warme broodjes over de toonbank. En dat is ook niet heel gek, want ons lichaam heeft nu eenmaal vitaminen nodig. Krijg je te weinig vitaminen binnen, dan heb je een grotere kans op zwakke botten, bloedarmoede en een slechtere weerstand tegen ziektes en infecties. Maar is het dan ook echt nodig om deze vitaminen uit een potje te halen?

Wel of geen noodzaak

Its van der Lely van drogisterij De Vlierboom verkoopt veel soorten vitaminepreparaten. “In groenten zit tegenwoordig niet meer genoeg voedingstoffen”, legt hij uit. In de uitzending van afgelopen maandag blijkt dat er geen noodzaak is. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum legt uit dat het geen noodzaak is, niet alleen omdat ze uit een chemische fabriek komen, maar vooral omdat je ze al binnenkrijgt als je groenten en fruit eet. Haar advies is om gevarieerd te eten, zodat alles wel een keer in je voeding terecht komt. “De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is genoeg voor 97,5 procent van de mensen”, aldus de voedingsdeskundige. “Wie meer vitamine C slikt, plast een deel uit. Maar je nieren moeten wel extra hard werken om de vitaminen te verwerken.”

Test

In de uitzending van ‘Broodje Gezond’ biecht tv-maker Ersin Kiris op dat hij niet zo gezond eet. Met name groente en fruit krijgt hij onvoldoende binnen. Of hij daardoor een tekort heeft? Zijn bloed werd getest op B12, foliumzuur, vitamine D en B6. Wat blijkt? Sommige waarden zijn aan de lage kant maar een tekort heeft hij niet. Toch zou hij er goed aan doen gezonder te eten, al was het maar om ziektes te voorkomen.

Aanvulling

Toch speelt er meer mee als het gaat om wel of geen vitaminepillen te slikken. In de orthomoleculaire geneeskunde is het normaal om veel meer dan van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamines in pillen te stoppen. “Er zijn mensen die elke dag sla en paprika eten, maar nooit wortels en avocado. Dan krijg je toch een vitaminetekort”, zegt producent Elja van Eteren in het programma. “Wij denken dat iedereen een aanvulling kan gebruiken.”

Bekijk de hele aflevering van ‘Broodje Gezond’ hier.

Lees ook: Cream of tartar, baking powder of soda? Dit is het en zo vervang je het

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Pixabay