Desy

Het zijn niet de voedingsmiddelen die je verwacht

Een heel groot deel van de Nederlanders krijgt dagelijks veel te veel zout binnen. Dit ligt niet zozeer aan het keukenzout dat we zelf over ons heten in strooien; het zout dat door fabrikanten aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd is de schuldige van de hoge zoutinname. 

En zo kun je je zoutinname in de hand houden.

Onverwacht

Natuurlijk weten we dat producten als chips en pizza veel zout bevatten. We hebben het echter niet over deze overduidelijk veel zout bevattende voedingsmiddelen, maar over de onverwachte voedingsmiddelen die voor een hoge zoutinname zorgen. Zo bevat bijvoorbeeld brood veel meer natrium dan de meeste denken. Met een gemiddeld aantal van vier sneetjes brood per dag telt dit aardig bij elkaar op. Onverwachte producten die ook veel meer zout bevatten dan je zou denken zijn:

  • vleeswaren en vlees
  • kazen
  • sauzen en soepen
  • kant-en-klaar maaltijden

Minder zout eten

Heb je het vermoeden dat je te veel zout binnenkrijgt en wil je deze hoeveelheid omlaag brengen, dan is het raadzaam om als eerste te proberen zo veel mogelijk zelf te bereiden. 80 procent van het zout dat we binnenkrijgen komt namelijk uit producten waar zout van nature in zit of producten waar het aan toe is gevoegd. Maak je zoveel mogelijk zelf, dan kun je je zoutinname in de hand houden. Probeer daarnaast om je eten smaak te geven zonder zout toe te voegen. Dit doe je bijvoorbeeld door smaakmakers zoals kruiden te gebruiken.

Lees ook: Groenten, kipfilet en vis koken in de vaatwasser? Ja echt, hier lees je hoe!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pxhere